Top tien van de grootste energieverslinders
Iedereen wil graag energie besparen. Niet alleen beperken we zo onze ecologische voetafdruk, we steken er vooral veel centen mee op zak. Het Vlaams Energieagentschap stelde een overzichtelijke top tien van de grootste energieverslinders in onze woningen op.
1. Niet-geïsoleerd dak Een niet geïsoleerd dak is met stip de grootste energievreter in onze woningen. Hoe groter het dak, hoe groter het energieverlies. Een slecht geïsoleerd dak jaagt de verwarmingsfactuur tot 30 procent de hoogte in. Dat is ook de overheid niet ontgaan. Volgens het Energierenovatieprogramma 2020 moeten alle woningen in Vlaanderen tegen 2020 minstens voorzien zijn van dakisolatie.
2. Oude verwarmingsketel Ook oude verwarmingsketels - van 20 jaar en ouder - zijn slokoppen. Het rendement van die oude ketels bedraagt meestal maar 60 tot 80 procent. De rest van de warmte gaat verloren via de ketel en de schoorsteen. Oude cv-ketels worden het best vervangen door een condensatieketel op aardgas of stookolie. Die halen een rendement van 95 procent en meer, wat een aanzienlijke besparing op de energiefactuur betekent. Een oude ketel vervangen is ook een vrij eenvoudige ingreep. Er komt weinig breekwerk aan te pas. Ook de oude ketels vormen daarom een speerpunt in het Energierenovatieprogramma 2020.
3. Enkel glas 'Enkel glas is een volledig verouderde techniek', zegt Geert Flipts van het Vlaams Energieagentschap. 'Ook gewoon dubbel glas is eigenlijk al verouderd.' Enkel glas isoleert vijf keer minder dan hoogrendementsglas. Momenteel wordt nog bijna uitsluitend hoogrendementsbeglazing geplaatst met een U-waarde van 1.1.
4. Elektrische verwarming Elektrische verwarming is niet bepaald een efficiënt verwarmingssysteem. Bij de productie en het transport van elektriciteit in een elektriciteitscentrale gaat al 60 procent van de energie verloren. Het is veel interessanter om elektrische verwarming te vervangen door een klassieke energiebron zoals een condensatieketel op stookolie of aardgas, die rendementen heeft van 95 procent en meer. Bovendien heeft verwarming op elektriciteit een prijzige factuur.
5. Niet-geïsoleerde muur Ruim de helft van de woningen in Vlaanderen heeft helemaal geen isolatiemateriaal in de muren. Bij woningen met een niet-geïsoleerde spouwmuur kan in veel gevallen nadien nog een spouwmuurisolatie worden geplaatst. Bij volle muren of bij wachtgevels kan het een oplossing vormen om de woning langs de buitenkant te isoleren. Muurisolatie verdien je op ongeveer tien jaar terug door een lagere energiefactuur.
6. Niet-geïsoleerde vloer De vloer is een aspect van de woning die maar al te vaak over het hoofd wordt gezien. Ongeveer zeven woningen op de tien zijn niet voorzien van vloerisolatie. Een flink deel van de warmte gaat via de vloer verloren. Een vloer isoleren kost natuurlijk veel moeite en breekwerk. Maar als de vloeren aan vervanging toe zijn, is het aan te raden om onder de vloer een degelijke isolatie aan te brengen.
7. Sluipverbruik Sluipverbruik is het meest onderschatte energieverbruik in de woning. Tal van toestellen als televisies, stereoketens, modems, adapters, transfo's gebruiken continu een klein beetje stroom, zelfs als die toestellen niet worden gebruikt. In een gemiddelde woning gaat 5 tot 10 procent van het elektriciteitsverbruik op die manier verloren. Schakel toestellen dus altijd zoveel mogelijk volledig uit, bijvoorbeeld via een verdeelstekker met een aan/uitknop. Een kleine ingreep die nauwelijks iets kost.
8. Droogkast Een droogkast verbruikt veel meer dan een wasmachine. Zeker in de zomer is het een veel goedkopere oplossing om de was op een rek of aan een wasdraad te drogen. Een goede raad als je toch je droogkast gebruikt: laat de wasmachine vooraf op een zo hoog mogelijk toerental zwieren, bij voorkeur 1.400 toeren per minuut. Bij een lager toerental moet het linnen vaak dubbel zo lang in de droger voor het droog is.
9. Verlichting Spaarlampen zijn al een stuk zuiniger dan klassieke lampen. Ook de ultrazuinige leds raken steeds meer in zwang. Maar toch is het nog altijd de moeite om het licht te doven als je een kamer verlaat. Dat kan je per jaar enkele tientallen euro's winst op je energiefactuur opleveren.
10. Slecht sluitende koelkast Een slecht sluitende koelkast of diepvries doet de motor bijna continu draaien, wat een stuk op de energiefactuur scheelt. Elektrische toestellen met A-label verbruiken een pak minder. De betere toestellen met A-label hebben ondertussen zelfs het label A+ of A++. Zorg er ook voor dat het oude toestel wordt afgevoerd en niet als 'tweede toestel' naar de garage verhuist, waar het vaak continu blijft draaien. (medewerkster van de standaard)
www.energiesparen.be
|