Hete bliksem is een oerhollands gerecht. Het is een combinatie van appels en aardappelen, waarbij de helft van de aardappelen zoet en de andere helft zuur is. Kinderen zijn er dol op.
Voor dit recept hebben we er spek en gebakken ui aan toegevoegd.
Aantal personen 4. Bereidingstijd 30
Ingredienten 300 gram zoete stevige appels 300 gram zure stevige appels 600 gram aardappelen 1dl water 1/2 bouillonblokje klontje boter peper 1 uitje, in reepjes gesneden 4 plakjes ontbijtspek
1/ Schil de aardappelen en appels. Snijd de klokhuizen uit de appels en snijd ze vervolgens in grove stukken.
2/ Kruimel een bouillonblokje in een zware pan en doe er een bodempje water in. Schep vervolgens de aardappelen en appels in de pan en breng het geheel aan de kook.
3/ Kook het gedurende 10-15 minuten.
4/ Giet af en stamp grof. Voeg het klontje boter toe en breng de hete bliksem op smaak met peper en zout.
5/ Wanneer dit klaar is, bak je de spek uit en eventueel fruit je een ui. Schep de hete bliksem op het bord en schep daarop het spek en de gebakken ui. (gezondheidsnet nl)
|