Vogellokkers Als u in uw tuin bomen en struiken zet, die in herfst en winter bessen dragen, komen de tientallen verschillende vogelsoorten vanzelf. De meeste herfst- en winterbesdragers zijn trouwens meermaals mooi in het jaar. Er zijn volop prachtige besdragers waar vogels dol op zijn:
Gelderse roos (Viburnum opulus) De schermen rode bessen zijn snel opgepeuzeld, maar u mag zelf ook genieten van de Heeft heel prachtige witte bloemschermen in de lente en de schitterende herfstkleuren van het blad
Krentenboompjes (Amelanchier) Kent een mooie bloei, een prachtig uitlopend blad en een schitterende herfstkleur. Heeft heerlijk zoete bessen (u vindt ze vast net zo lekker als de vogels).
Goede, maar heel mooie soorten waar minder vaak aan wordt gedacht zijn bijvoorbeeld: Leycesteria formosa (hangende rood/witte bloemen, paarse bessen), glansmispel (Photinia davidii; wintergroen, witte bloemen, rode vruchten) en struikkamperfoelie (Lonicera xylosteum; witte bloemen, rode bessen) en de kardinaalshoed (Euonymus europaea) waarvan de Scarlet Wonder massas prachtige, en kennelijk voor vogels ook lekkere, paarse vruchten vormt.
Beste besheesters voor vogels Vlier (Sambucus) met schermen vol oergezonde zwarte bessen; hulst, een heel goede besdrager is Ilex aquifolium J.C. van Tol die zichzelf bestuift, dus altijd bessen; dwergmispel (Cotoneaster); liguster (Ligustrum; zwarte bessen). Ook laurierkersen (Prunus laurocerasus) vormen zwarte bessen, net als volwassen klimop (Hedera), waarvan de bessen ook graag door vogels worden gegeten.
Bomen vol vogelbessen Vogelkers (Prunus padus) heeft de naam, maar er zijn veel betere. Alle soorten meel- en lijsterbes (Sorbus) bijvoorbeeld. Vooral op soorten met rode en oranje bessen komen de vogels af (witte en gele vruchten zien ze niet zo goed; vogels zijn een beetje kleurenblind).
Een fantastisch extra Als de druiven zo rijp zijn, dat ze zelfs afvallen, komen daar ook prachtige vlinders op af Atalantas die zich volpompen met het zoete druivensap. Een geweldig gezicht!
Tuintips voor oktober Afgevallen blad wegharken. Afvoeren hoeft niet: blad is goede bodembedekking (mulch) tussen de struiken en composteren kan ook. Zorg dat er geen blad in de vijver waait (span een net erover). Planttijd voor bladverliezende bomen, heesters en klimplanten. Gras blijven maaien. Dakgoten schoonmaken (blad!). Boombanden controleren. Valappels opruimen. Winterdek over gevoelige vaste en andere planten aanbrengen. De laatste kuipplanten binnen zetten. Kas opruimen en schoonmaken. (colour you life)
|