Heel veel grote winkelketens brengen collecties uit die zo van de catwalk lijken te komen
die elkaar snel afwisselen in de rekken. Je koopt ze voor een prikje, waardoor je er altijd trendy bijloopt. Helaas heeft het milieu wel te lijden onder deze 'snelle mode'.
Wegwerpmaatschappij Een Britse wetenschapscommissie bracht een vernietigend rapport uit over de Britse mode-industrie, meldt De Telegraaf. Voornamelijk deze industrie zou volgens het rapport de 'wegwerpmaatschappij' stimuleren. Deze snel wisselende modecollecties zijn namelijk enorm belastend voor het milieu.
Vuilbak Zo zouden snel wisselende collecties ervoor zorgen dat mensen sneller en meer kledij weggooien zelfs als ze het slechts enkele keren droegen. Eens de trend voorbij is, moet plaats gemaakt worden voor de volgende. De kwaliteit van goedkope kledij laat het vaak afweten, waardoor het ook eerder in de vuilbak terechtkomt. Per jaar smijten Nederlanders ruim 14 kilo textiel weg, de Britten spannen de kroon met 35 kilo.
Schadelijk Kleding bevat ook schadelijke stoffen. Een katoenen t-shirt van 250 gram bevat ongeveer 125 gram 'gif' en zorgde voor 2000 liter vervuild water. Daarnaast weten veel mensen niet dat polyesterkleding niet in de vuilnisbak mag. Volgens het Nederlandse Milieucentraal is het heel belangrijk dat je langer met één kledingstuk doet. Maar ze willen wel benadrukken dat je daarom niet per se meer geld hoeft uit te geven aan een stuk.
Hongerloon Als laatste worden de kledij van grote merken vaak in erbarmelijke toestanden gemaakt. Liz Jones modedeskundige van de Britse krant Daily Mail zegt dat vrouwen of kinderen uit arme landen voor een hongerloon onze kledingstukken naaien. Zij wil een boycot van deze 'snelle mode' en mensen aanmoedigen producten uit eigen land, fair trade of tweedehands kleding te kopen. (ep)
|