Als je heftig reageert op melkproducten
Heb je last van overmatige gas- en zuurproductie, een opgeblazen gevoel, winderigheid of diarree? Dan kan je lactose-intolerant zijn. Heel vervelend, maar gelukkig kun je het met een goed dieet onder controle houden.
Lactose is een natuurlijke melksuiker. Het komt voor in de volgende melkproducten
- Volle, halfvolle, magere melk en karnemelk.
- Geitenmelk, schapenmelk, paardenmelk en ezelinnenmelk.
- Zachte geiten- en schapenkaas (bijvoorbeeld feta).
- Chocolademelk, yoghurtdrink en fruitzuiveldranken.
- Smeltkaas, smeerkaas, buitenlandse kaas, verse kaas, cottage cheese en hüttenkäse.
- Yoghurt, kwark en melkkefir.
- Vla, pap, pudding en mousse.
- Slagroom, zure room en crème fraiche.
In Nederlandse harde kaas, zoals Goudse kaas, komt geen lactose voor. Lactose splitst zich in je darmen op in suikers, die door het hele lichaam kunnen worden opgenomen.
Om lactose te verteren, is lactase nodig. Lactase splitst lactose in de suikers glucose en galactose, die je lichaam gebruikt als bouwstenen of energie.
Lactose-intolerantie
Lactose-intolerantie wil zeggen dat lactose in je darmen niet wordt afgebroken tot verteerbare suikers. Dit leidt tot verschijnselen als overmatig gas- en zuurproductie, opgeblazen gevoel, winderigheid en diarree.
Dit komt doordat het enzym lactase in onvoldoende mate of helemaal niet aanwezig is. Of klachten optreden, hangt onder meer af van de hoeveelheid lactase die je lichaam nog aanmaakt.
Het hangt ook af van de samenstelling van de voeding en de soorten bacteriën die in je darmen leven. Schiet de aanmaak van lactase tekort, dan verteert de lactose uit de voeding onvoldoende.
Het lichaam kan onverteerde lactose niet opnemen. Dit heet 'lactosemalabsorptie'. Lactosemalabsorptie geeft niet altijd klachten. Waarschijnlijk hebben veel mensen een lactasetekort zonder dat zij hier iets van merken. (gezondheidsnet)
|