De gemiddelde kleuter hoort volgens experts het woord 'nee' zo'n 400 keer per dag. Dat is niet alleen vermoeiend voor de opvoeders, het kan ook schadelijk zijn voor je kind. Volgens studies blijkt dat kinderen die te veel nee horen slechtere taalvaardigheden hebben dan kinderen waarvan de ouders positieve feedback geven.
Daarnaast kan 'nee' zijn effect verliezen wanneer je het te veel gebruikt, waardoor kinderen het woord gewoon negeren. In andere gevallen bereik je het omgekeerde effect en krijgen ze een woedeaanval als ze het woord nog maar horen.
Psycholoog Howard Gardner zegt dat ouders makkelijk dit negatieve patroon kunnen breken. Hieronder lees je vijf manieren om tegen je kind met een positieve boodschap 'nee' te zeggen.
Zeg ja Wanneer je kind tijdens het winkelen naar snoep vraagt, heb je de neiging te reageren met: "Nee, we gaan meteen eten." Sommige kinderen horen dan je argument niet, omdat ze zich enkel focussen op het woord 'nee'. Probeer daarom de volgende keer om 'nee' als een 'ja' te formuleren. "Ja, je mag snoepen na het eten. Nu mag je een appel kiezen."
Leg je gevoelens uit Als je kind iets stout doet, leg dan uit waarom je dat niet graag hebt in plaats van een korte 'nee'. Als hij bijvoorbeeld slaat met de deuren, zeg je: "Je doet de deur pijn door ermee te slaan." Zo leer je je kleuter dat zijn daden ook anderen treffen. Zo breng je hem ook medeleven en verantwoordelijkheid bij.
Geef hem de keuze Wanneer je kleuter bijvoorbeeld met de bal in huis speelt, kun je hem voor een keuze stellen. "Of je gaat buiten met de bal spelen, of je stopt er mee." Zo krijgt hij het gevoel dat hij controle heeft over de situatie. Zo wordt je kleuter sneller onafhankelijk en leer je hem keuzes maken. Maar geef niet te veel opties, want dan wordt hij overweldigd. Twee is net genoeg.
Toon van je stem Kinderen leren meteen wat 'nee' betekent door de toon van je stem. Je kunt dus dezelfde boodschap overbrengen door andere woorden op dezelfde toon te zeggen. Gebruik dus een strenge toon wanneer je je kind wil aangeven dat het genoeg is geweest. Je kunt ook een 'blik' reserveren voor deze gelegenheden, die duidelijk maakt dat hij te ver gaat en dienst doet als stopteken.
Afleiding Wanneer je kind iets doet wat niet mag, kun je vermijden 'nee' te zeggen door het af te lijden. Wanneer je kleuter de doos koekjes op de grond smeet, leid hem dan af met zijn favoriete speeltje. Als je zijn en jouw aandacht naar iets leuk trekt, zal dat helpen je te ontspannen voor de opkuis. (ep)
|