Misschien doe je het één keertje per week. Misschien zelfs enkel wanneer je vreemde geurtjes uit je frigo opmerkt. Maar uiteindelijk zal je altijd wel eens bedorven fruit en groenten weggooien, en niet een beetje.
Voedselverspilling is zonde, het is slecht voor onze portemonnee en zeker voor het milieu. Daarenboven, wie heeft er nu zin om een slaatje te maken wanneer je geconfronteerd wordt met een vuilnisbak vol met rottende salade. Maar hoe kan je ervoor zorgen dat je groenten langer vers blijven?
Als je groenten al na een paar dagen beginnen rotten, zou het kunnen dat je niet-compatibele groenten en fruit samen bewaart. Bepaalde soorten geven een hoog gehalte ethyleengas af, hierdoor zullen ethyleen-gevoelige voedingswaren sneller bederven.
Zorg er dus voor dat je deze twee soorten apart bewaart. Je kan dit geproduceerde ethyleen ook in je voordeel gebruiken: om een perzik vlugger te laten rijpen, kan je deze in een gesloten papieren zak steken met een rijpe banaan. Let er ook op dat één rotte appel al de rest kan aansteken. Schimmel plant zich snel voort en besmet hierbij alles wat er in de buurt ligt, dus gooi bedorven groenten en fruit direct weg.
Om je verse groenten langer te bewaren, kan je ze best heel laten. Trek zelfs niet het steeltje uit een appel, tot wanneer je je tanden erin zet. Wanneer je groenten of fruit beschadigt, breek je cellen, hierdoor kunnen er micro-organismen beginnen groeien. Koude-gevoelige groenten en fruit verliezen hun smaak en vochtigheid op koude temperaturen.
Bewaar ze daarom op het aanrecht en zeker niet in de frigo. Steek nooit aardappelen, uien of look in de frigo. Bewaar ze op een koude, donkere en droge plaats, op deze manier kunnen ze ze langer dan een maand bewaard worden. Maar bewaar ze ook apart, zodat de geuren en smaken niet gaan mengen.
De belangrijkste regel om dingen langer te bewaren is het gebruik van koude temperaturen, deze zorgen ervoor dat de respiratie van het voedsel wordt vertraagd. Over het algemeen geldt: hoe warmer de temperatuur, hoe vlugger het voedsel ademt. Daarom is de frigo zo'n goed middel om verse voedingswaren te bewaren.
|