Zo stop je met je kind te verwennen
Een ijsje hier en een nieuw speeltje daar, zonder dat je het beseft verwacht je kind steeds te krijgen waar het om vraagt. Tot je plots beseft dat je met een verwend nest zit. We leren hoe je dit stopt.
Wanneer je het druk hebt of je bent gestresseerd, is het verleidelijk om je kleuter te geven waar het om vraagt in een drukke supermarkt. Maar als je kind zelden moet wachten waar het om vraagt, is het belangrijk dat je jezelf vragen begint te stellen. Kinderen moeten namelijk leren om te gaan met teleurstellingen.
Stap 1 Verwende kinderen zijn het vaakst een probleem van de ouders. Ze proberen de dingen die ze zelf niet hadden in hun jeugd te compenseren of willen een schuldgevoel doen verdwijnen. Iemand die zelf afdankertjes moest dragen zal makkelijker dure kledij voor de kinderen kopen. Ook zijn verwennerijen voor sommigen een bewijs van goed ouderschap. Probeer dus te ontdekken waarom je je kind verwent. Ben je moe en op zoek naar een snelle oplossing of voel je je schuldig omdat je weinig tijd hebt voor je kroost? Als je weet waarvan de nood om kinderen te verwennen komt, is het makkelijker om met deze slechte gewoonte stoppen.
Stap 2 Dit is de moeilijkste stap. Je moet beginnen met nieuwe regels vast te leggen. Je kroost zal snel merken dat je strenger bent en zich hiertegen verzetten. Zorg dat je partner je hierbij steunt. Leg vervolgens de nieuwe regels uit aan je kinderen. Vraag ze de regels te herhalen zodat je zeker weet dat ze het begrepen hebben. Het is nog beter samen een lijst op te stellen, waarop je een stickertje kunt plakken als ze braaf de regels volgen.
Stap 3 Begin niet te discussiëren over de nieuwe regels, want dan kom in je een straatje zonder eind terecht. Je moet niet altijd een reden geven bij een regel, ze moeten bepaalde dingen nu eenmaal leren aanvaarden. Als je kind waarom vraagt, zeg je "Omdat dit de regel is" en blijf dit herhalen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen gemiddeld negen keer dezelfde vraag moeten stellen voor ouders toegeven. Sterk jezelf en geeft steeds een nee als antwoord. Uiteindelijk zal je kroost het vanzelf opgeven.
Stap 4 Kinderen proberen je met een schuldgevoel op te zadelen door te zeggen: "Maar iedereen heeft dat spelletje". Dan kun je het bijvoorbeeld op hun verlanglijstje zetten voor de verjaardag, een manier vinden waarop ze het kunnen verdienen of samen uitrekenen hoelang ze ervoor moeten sparen.
Stap 5 Je weet sowieso dat als je nee leert te zeggen dat je kind een woedeuitbarsting krijgt. Bereid je daar op voor, blijf kalm en neutraal ook al sta je in een drukke supermarkt. Je kind zal al snel leren dat een woedeaanval niet de manier is om iets te krijgen en zal hier uiteindelijk mee stoppen. Opvoedingsexperts vergelijken dit met de slaaptraining van een baby, bereid je voor op een week van stress en tranen, daarna gaat het al heel wat beter.
Stap 6 Wanneer kinderen gewoon zijn om dingen meteen te krijgen, zullen ze zich nergens meer op verheugen. De beste manier om je kinderen te leren wachten is door zakgeld te geven en ze te laten sparen voor iets groot. Verlanglijstjes zijn hier een goed middel voor. Maak ze ook eindig, er mogen altijd maximum tien dingen opstaan. Kunnen ze iets schrappen, dan pas mogen ze er iets nieuw opzetten.
Stap 7 Leer je kind te belonen met niet materiële zaken. Als ze braaf zijn, beloon ze dan met een partijtje voetbal of speel wat poppenkast voor ze. Probeer je kroost wekelijks te belonen als ze de regels volgden. (ep)
|