Onschuldig kletspraatje of kwaadsprekerij? Er zijn een heleboel redenen waarom we roddelen:
Informatieoverdracht: door te roddelen kom je te weten wat er speelt; sociale controle: door te roddelen, leren we hoe we ons in een bepaalde groep behoren te gedragen; manipulatie: door te roddelen kun je je eigen reputatie beïnvloeden; ontspanning: lekker over anderen kletsen kan opluchten; sociale cohesie: roddelen kan de onderlinge band tussen mensen in een groep versterken; meningsvorming: als je roddelt moet je je mening kunnen onderbouwen.
Roddelen heeft dus een functie binnen onze maatschappij. Maar het kan heel snel veranderen in kwaadsprekerij. Een onschuldig kletspraatje kan geen kwaad, maar iemand uit jaloezie zwartmaken is natuurlijk een heel ander verhaal. En naast het praatje van alledag is er natuurlijk nog een heel ander aspect aan roddelen.
Kijk maar eens op televisie of sla er lukraak maar eens een aantal tijdschriften op na: roddelen is overal. Heel veel mensen zijn geïnteresseerd in verhalen over acteurs, televisiepresentatoren en sportsterren.Voor de sterren is het belangrijk dat ze in de roddelbladen staan en veel op tv komen. Want hoe meer er over ze wordt gepraat, hoe beter ze in de markt liggen.
Maar heeft het ook nadelen? Je weet dat het erbij hoort, het is iets wat bij de BV zijn hoort, en wat inmiddels, ook bij een televisiepresen-tatrice of presentator hoort. Een vervelend verhaal is, absoluut een feit dat er heel vaak verhalen in staan die absoluut niet waar zijn en die echt puur verzonnen zijn.
Soms staan er verhalen in waar er een halve waarheid in zit, waar er een kern van waarheid in zit, of waar ze , nou ja, ergens de klok hebben horen luiden, maar echt niet precies weten waar de klepel hangt, maar er staan ook vaak verhalen in die gewoon absoluut helemaal nergens op slaan.
|