We hebben het niet over seksuele bevrediging tijdens de borstvoeding, of zelfs maar over een heftig orgasme. Een vrouw beschrijft het als "een sensuele, geen seksuele ervaring" en "een warm, aangenaam gevoel dat verschilt van seks". Dokter Wendy Walsh geeft extra toelichting bij dit fenomeen op de website momlogic.com.
Hersenen vs lichaam "De zenuwuiteinden van het lichaam kunnen reageren op fysieke stimulatie, ook al interpreteert het brein de aanraking totaal anders. Dat betekent dat je lichaam opgewonden kan reageren op gedwongen seks, zoals een verkrachting, ook al wil je dat helemaal niet. Het gebeurt zelfs dat verkrachtingsslachtoffers spontaan een orgasme krijgen, met alle verwarde gevoelens van dien."
Eenzelfde principe ligt waarschijnlijk aan de grondslag bij borstvoeding, waarbij de tepel overgestimuleerd wordt, wat kan leiden tot meer dan aangename gevoelens bij de moeder.
Overlevingsmechanisme "Plezierige borstvoeding" is waarschijnlijk een onderdeel van een overlevingsmechanisme: door het plezant te maken voor de moeder, zal deze het langer volhouden en heeft het kind meer kans op overleven. Maar dat is niet hoe moeders die ermee geconfronteerd worden het zien. Borstvoeding staat voor hen, en voor vele anderen, zo los van seks en seksualiteit dat ze de twee niet kunnen verzoenen.
"Fout" "Veel vrouwen stoppen met borstvoeding om die reden. Het werd een beetje te plezant voor hen, zo plezant dat ze het gevoel hadden dat het fout was", zo legde een professor menselijke seksualiteit uit aan Walsh.
"Daar werd ik droevig van. De natuur heeft moeders en baby's samengebracht in een van de meeste plezant fysieke relaties die bestaan. Borstvoeding is geen pedofilie, dus ga er gewoon voor. Het is al zo'n korte periode, je zou er ten volle van moeten genieten. En reageert je lichaam onvrijwillig op deze natuurlijke gebeurtenis, geen paniek. Het is mogelijk en wellicht niet eens zo zeldzaam," argumenteert Walsh.
Pijnlijk of onmogelijk Maar cijfers daarover bestaan niet. En zelfs hardnekkige voorstanders van borstvoeding moeten vaststellen dat borstvoeding in eerste instantie niet altijd gemakkelijk is, vaak pijnlijk en soms zelfs onmogelijk.
"Walgelijk" De reacties op het artikel zijn uiteenlopend: van 'totaal walgelijk, jij zieke vrouw' tot 'bedankt om dit onderwerp onder de aandacht te brengen'. Al wordt er meteen ook misbruik van gemaakt door de 'flesjeslobby', die het fenomeen 'een goede reden om nooit borstvoeding te geven' noemen. (edp)
|