Benodigdheden voor 4 personen:
- 1 vel bladerdeeg
- 2 stukken prei
- 250 g spekblokjes
- Fama
- 2 eieren
- 1 eierdooier
- 1 dl room
- 10 dl melk
- 100 g emmentaler
- Zout en peper
Werkwijze:
- Was en snijd de prei in kleine stukken en bak deze even aan in een beetje Fama.
- Laat ze vervolgens 5 minuten stoven, uitlekken en ten slotte afkoelen.
- Smelt een beetje Fama in de pan, voeg er de spekblokjes aan toe, bak ze krokant en laat ze goed uitlekken en afkoelen.
- Doe de eieren, eierdooier, de room en de melk in een kom.
- Kluts alles goed en kruid het mengsel met peper en zout.
- Leg het vel bladerdeeg in de bakvorm (22cm), druk het mooi aan en prik erin.
- Verdeel de prei en de spekjes over het bladerdeeg, giet er het eiermengsel overheen en strooi er vervolgens de kaas overheen.
- Zet de quiche dan in een voorverwarmde oven van 180° C gedurende 35 à 40 minuten.
Voel jij je ook aangesproken door Start To Cook en wil je samen met Staf Coppens stap voor stap quiche lorraine leren bereiden, dan is hier de bereiding nog eens per stap:
Stap 1 :
- Snijd de prei in brunoise. Dat zijn kleine blokjes. Hoe kleiner je ze snijdt hoe sneller ze klaar zullen zijn. Doe wat Fama in de pan en wacht tot ze begint te zingen. Spoel de groenten onder water. Laat ze ook uitlekken want anders laten ze te veel vocht na en kan het bladerdeeg te vochtig worden. Zodra de boter "zingt" mag je het spek en de prei aanstoven.
Stap 2 :
- Neem een vel bladerdeeg dat je kan kopen in alle supermarkten. Rol het open en snijd de hoekjes van het papier dat er op ligt. Leg het bladerdeeg in de bakvorm.
Stap 3 :
- Prik wat gaatjes in het deeg zodat het deeg niet opkomt tijdens het bakken. Klop nu de eieren goed op. Meng de geroerde eieren met de melk en de room. Klop alles goed dooreen en kruid het mengsel. Giet nu het spek en de prei op het bladerdeeg.
Stap 4 :
- Giet nu de eier-roommengeling op de groenten en het spek.
Stap 5 :
Zet in een oven van 180°C. Zorg ervoor dat de oven steeds voorverwarmd is. Anders klopt de baktijd niet omdat de oven nog warm moet worden. De quiche moet zeker zon 40 minuten in de oven. 40 minuten is nodig omdat alles traag moet kunnen garen. Vlees, groenten en deeg.
|