Schaapjes tellen, mediteren, kamillethee, of lekker vrijen. Middeltjes genoeg om de slaap te vatten. Toch kampt één op de vijf Belgen met slaaptekort. Wat doe je, als de klok tikt en je morgen gezond weer op wil?
De baas zat weer fel achter mijn veren vandaag: zou het persoonlijk zijn? Wie heeft de nieuwe, dure jas van mijn zoon gepikt op school? Dringend een hotel boeken, een .cadeau voor mijn schoonmoeder kopen. Langs de kapper, afspraak met vriendin verzetten, mijn man spreken over de ver-bouwingen op zolder.
Vindt hij trouwens dat ik dik word? Praat hij daarom zo vaak over die nieuwe assistente op zijn werk? Soit. Verdorie. Heb ik de koffiezet eigenlijk afgezet. .. ? Hoe absurd of ernstig ook: veel mensen kunnen hun gedachten niet stilleggen.
's Avonds in bed. En dat kan als het een (slechte) gewoonte wordt eindigen in 'insomnia'. De term slapeloos-heid wordt pas gebruikt wanneer je meer dan drie weken, meerdere keren per week, last hebt om in slaap te geraken.
Een straatje zonder einde. Want hoe contradictorisch ook: wie weken na elkaar slecht slaapt, is vervolgens te moe om te slapen. Ook de dwingende gedachte 'Nu móét ik slapen' heeft een averechts effect.
Nachtlawaai: Volgens recente cijfers hebben één op de vijf Belgen ouder dan vijftien last van slaapproblemen. De oorzaak hoeft niet altijd een wervelstorm aan gedachten te zijn. Er zijn externe factoren die je nachtrust kunnen verstoren: een huilende pasgeborene, nachtlawaai of een snurkende partner. Ook een slechte matras of hoofdkussen, een te lichte of te warme kamer zijn nefast.
En dan is er nog het veelkomende slaapapneusyndroom: nachtelijke ademstops waarbij de luchtpijp tijdelijk wordt afgesloten door een ver-nauwing van de keelholte. Deze mensen worden regelmatig wakker door zuurstofgebrek en hebben zo'n beroerde nachtrust dat ze overdag moe en lusteloos zijn.
Dipje: Gemiddeld heeft elke mens 7 à 8 uur slaap nodigpernacht. Maar de meeste volwassenen de helft van de westerse bevolking, volgens onderzoek halen amper zes uur, meestal minder.
Sommigen kiezen daarvoor, door te laat te gaan slapen. Anderen hebben genoeg aan zes uur, Maar de overgrote meerderheid boet onbewust aan slaapkwaliteit in door stress en de drukte van elke dag, gevolg?
We stappen 's morgens moe uit bed. Een douche pept op, de werkdag houdt ons bezig. Een klop van de hamer volgt later op de dag, steevast tussen één en vier uur. Dat heeft te maken met onze biologische klok, een klein gebed in onze hersenen dat voor een vast patroon van schommelingen in onze lichaamstemperatuur, hart-slagfrequentie en hormoonconcentraties zorgt.
Dat onvermijdelijke 'dipje'? Ach. We geeuwen eens, drinken koffie en gaan door. We staan er niet bij stil. Je moe voelen, hoort er gewoon bij. Toch blijft ernstig slaaptekort niet zonder gevolg bij langere termijn (depressie).
Feit is dat te weinig slaap ongezond is en iedereen die slaapmiddelen neemt, heeft er de volgende dag nog "last" van, want meestal zit de helft van de dosis nog in het bloed. Homeopatische slaaptabletten of enkele druppeltjes bachbloesem zijn dan veiliger opties. Misschien donder je niet meteen in een diepe slaap, maar vaak is het idee alleen al kalmerend genoeg.
|