Wat is een koemelkeiwitallergie nu precies? Koemelkeiwitallergie is de meest voorkomende allergie bij kinderen. Zowat 10% van de zuigelingen hebben er last van. Elk kindje reageert anders op deze allergie. De meest voorkomende klachten zijn darmkrampen, braken of diarree, problemen met de luchtwegen of de huid.
Baby's met koemelkallergie drinken een speciale hypo-allergene melk. De eiwitbronnen van deze melk kunnen van elkaar verschillen. Zo heb je flesvoedingen op wei-, caseïne of soja eiwit basis. Men raadt vaak aan om eerst voor een wei-hydrolysaat te kiezen. Als je baby nog problemen heeft, probeer dan een caseïne-hydrolysaat. Sojamelk voor de leeftijd van 9 maanden wordt afgeraden. Als je baby een koemelkallergie heeft, is de kans groot dat hij ook een soja-allergie heeft. Geitenmelk is eveneens geen geschikte vervanger voor koemelk. Beide soorten melk vertonen te veel gelijkenissen.
De allergie verdwijnt na een tijdje vanzelf. De dokter kan om de drie maanden een proef doen, waarbij hij je kindje een kleine hoeveelheid koemelkeiwit geeft en kijkt naar de reactie. Wanneer die positief is, mag je geleidelijk aan koemelkproducten gaan gebruiken. Meestal is de allergie volledig verdwenen voor het kindje 3 wordt.
Tips Vermijd alle producten waar koemelk in verwerkt is, ook bijvoorbeeld koekjes, taart, cake,
Zelfs een kleine hoeveelheid koemelkeiwitten kan immers allergische reacties veroorzaken.
In heel wat sauzen worden melkproducten verwerkt (vb.: bechamelsaus), net als in boter en kazen.
Let niet alleen op bij voeding, maar hou ook de samenstelling in het oog van vitaminepreparaten, geneesmiddelen en tandpasta.
Wanneer je borstvoeding geeft
De bestanddelen van wat je als mama eet komen via de borstvoeding ook bij het kindje terecht. Met koe-melkeiwitten is dit niet anders. Probeer dus ook als mama geen koemelk of afleidingen ervan te gebruiken. KC
|