Vraag & antwoord: Ik eet graag noten, maar blijkbaar bevatten ze veel vetten. Zijn noten ongezond?
Noten bevatten inderdaad veel vetten en zijn dus calorierijk. Toch zijn ze niet ongezond. De meeste soorten noten hebben een grote voedings-waarde. Je kan ze beschouwen als een gezonde snoep, die je best in beperkte hoeveelheid gebruikt.
Gezonde vetten: Per 100 gram bevatten noten gemiddeld 600 tot 700 calorieën. Een noot bevat dus veel vetten. De aanwezige vetten zijn echter vooral vetten van het onverzadigde type. Onverzadigde of goede vetten zijn minder slecht voor de cholesterol en de hart- en bloedvaten dan verzadigde vetten.
Vet is een voedingsstof die we dagelijks nodig hebben. Bepaalde vetzuren kan ons lichaam niet zelf aanmaken. Deze noemen we de essentiële vetzuren. We moeten ze opnemen via de voeding. Het gaat om de omega 3- en omega 6-vetzuren. De vetzuren diein noten zitten, zijn vooral omega 3-vetzuren. Deze vetzuren, die je ook in vette vis terugvindt, hebben een positief effect op het hart.
Voedingswaarde: Naast het hoge gehalte aan goede vetten, leveren noten ook nog andere belangrijke voedingsstoffen. In noten zitten veel eiwitten. Dit is vooral voor vegetariërs interessant. Noten kunnen voor hen een belangrijke aanvullende voedingsbron zijn. De eiwitten zijn immers goede vervangers voor de eiwitten die vleeseters uit dierlijke producten halen. Bovendien is dit plantaardige eiwit beter verteerbaar.
Noten zijn ook rijk aan vezels. Vezelrijke voeding is erg gezond. Vezels blijven langer in de maag en zorgen zo voor een langer verzadigings-gevoel. Ook bevorderen vezels de stoelgang en verminderen ze het risico 'op hart- en vaatziekten.
De mineralen calcium, magnesium en ijzer zijn eveneens goed vertegenwoordigd in noten. Calcium draagt in belangrijke mate bij tot de opbouw van het beenderstelsel en de tanden. Het speelt ook een belangrijke rol bij de stolling van het bloed. Magnesium is nodig voor de botopbouw en bij de opbouw van lichaamseiwitten, de overdracht van zenuwprikkels en het samentrekken van spieren. IJzer ten slotte, regelt de zuurstof-voorziening in het bloed en de vorming van rode bloed-lichaampjes.
Wat vitaminen betreft, zijn vooral vitamine E, BI, B2 en B6 rijkelijk aanwezig. Vitamine E is een belangrijke vetoplosbare vitamine, die dienst doet als antioxidant. Vitamine BI of thiamine is essentieel voor het energie en vooral het koolhydraatmetabolisme. Vitamine B2 of riboflavine speelt dan weer een belangrijke rol bij de afbraak van eiwitten, vetten en koolhydraten. Deze vitamine is ook nodig voor het gezond houden van huid en haren. Vitamine B6 is een onmisbare stof bij de afweer, groei, bloedaanmaak en het zenuwstelsel.
Soort: De voedingswaarde kan variëren tussen de verschillende noten. Zo zijn amandelen het rijkst aan vitamine E en calcium. Walnoten bevatten het hoogste gehalte aan omega 3-vetzuren. Pindanoten zijn eigenlijk geen noten, maar peulvruchten. Ze behoren tot de voedingsmiddelen die het vaakst allergieën veroorzaken. Sommige mensen kunnen zeer ernstige allergische reacties hebben op één enkele pindanoot. Dat is de reden waarom het in veel landen wettelijk verplicht is om op het etiket te vermelden dat een product pindanoten of sporen ervan bevat.
Cashewnoten hebben de minst goede vet-samenstelling., Als je noten wil eten om gezonde vetten op te nemen, kies je dus best niet voor deze soort. Ook kokosnoten zijn in dàt geval niet aan te raden. Ze zijn eerder rijk aan verzadigde vetten en zijn dus niet geschikt voor mensen met cho-lesterol- en/of hartproblemen.
|