Langs steeds meer Vlaamse wegen zie je de paarse octopus. Hij helpt kinderen om veilig op school te geraken.
Ook wie niet dagelijks aan de schoolpoort komt, heeft ze zeker al gezien: gele palen met een knalpaarse octopus er bovenop. Je kunt er immers niet naast kijken. En dat is ook net de bedoeling. Doordat ze zo opvallen weten autobestuurders onmiddellijk dat ze in de buurt van een school rijden en dat er dus veel kinderen op de weg (kunnen) zijn.
Een octopus als symbool voor veilig schoolverkeer, dat is toch een vreemde keuze. Of niet? Tom Dhollander van de Voetgangersbeweging legt uit: Toen we de octopuscampagne een paar jaar geleden lanceerden, zochten we een kindvriendelijk symbool. Daarom kozen we voor een dier. Een octopus heeft geen botten en is dus een zacht dier. Hij staat symbool voor de zachte weggebruikers aan de schoolpoort: de voetgangers en fietsers.
Tegelijk symboliseert het hoofd van de octopus de schoolomgeving en de armen de routes die er naartoe leiden. Voor kinderen is die symboliek gemakkelijk te begrijpen. Tot slot staan de armen van de octopus ook voor de vele mensen die zich inzetten voor veiliger verkeer aan de schoolpoort: de gemeente, de leerkrachten, de ouders, de politie
We kozen ook bewust voor felle kleuren: geel en paars. Omdat ze kinderen aanspreken, maar ook om de palen goed te laten opvallen.
"Geen enkele automobilist kan zeggen dat hij de octopuspaal niet ziet. Daarvoor valt hij te veel op." (Voetgangersbeweging vzw)
|