Van sommige voedingsmiddelen wordt wel beweerd dat ze - om het netjes te zeggen - "zinnenprikkelend" zouden werken. Nuchtere weten-schappers doen dat soort verhalen meestal af als baarlijke nonsens, maar het is natuurlijk helemaal geen slecht idee om zelf proefondervindelijk vast te stellen hoe het met het waarheidsgehalte gesteld is. In ieder geval maak je met de recepten die we voor je uitzochten een lèkker menu voor twee. En dat is natuurlijk ook al heel wat waard.
Deze 'oppeppende' ingrediënten worden gebruikt:
Ui: De ui doet meer dan tranen trekken, zo wordt al sinds de vroege oudheid beweerd. Opvallend is dat er in heel veel culturen zo over wordt gedacht. Al in vroege hindoe-geschriften wordt de ui genoemd als afrodisiacum en ook de oude Grieken en Romeinen waren overtuigd van de stimulerende werking. De Egyptenaren waren er in de tijd van de farao's daarom zelfs een tikkie bang voor. Priesters werd ten strengste verboden om ui in de maaltijd te gebruiken, want dat zou ze maar afleiden tijdens de godsdienstige rituelen...
Knoflook: De walm die knoflook-eters verspreiden, is nou niet bepaald iets wat romantische gevoelens opwekt, zou je denken. Toch wordt knoflook al sinds mensenheugenis geprezen om die eigenschap. De Egyptenaren gebruikten knoflook in de oudheid ook om te zien of een vrouw vruchtbaar was. Als een 's avonds ingebracht gepeld teentje knoflook de volgende dag de adem van de vrouw domineerde, was ze vruchtbaar. Rook je niets, dan kon ze niet zwanger worden.
Pijnboompitten: De Romeinse dichter Ovidius (43 v Chr - 17 n Chr) prees ze al aan als middel om het liefdesleven een oppepper te geven. De beroemde medicus Galenus (129 - 200 n Chr) raadde mannen aan om drie avonden achter elkaar een glas met dikke honing te drinken en daarbij 20 amandelen en 100 pijnboompitten te eten. Dat zou libido-verhogend werken.
Gember: Met name in Azië is men overtuigd van de kracht van gember. Er zijn bijvoorbeeld Indiase geschriften die een mengsel van gembersap, honing en zachtgekookte eieren aanraden als middel tegen impotentie.
Walnoten: In de Romeinse oudheid werden walnoten vaak gebruikt bij vruchtbaarheidsriten. Zo was het bijvoorbeeld de gewoonte om bij een huwelijk (gepelde) walnoten naar de pasgetrouwden te werpen, zoals tegenwoordig in Angelsaksische landen bruidsparen handenvol rijst over zich heen krijgen.
|