Zorg voor voldoende vezels en ijzer Het is bij de meeste mensen wel bekend dat je het beste kunt kiezen voor volkorenproducten. Maar waarom is dat eigenlijk? Wat zit er in volkoren dat niet in de witte variant zit? En wat zijn de gevolgen als je nauwelijks volkorenproducten eet?
Je hebt tegenwoordig van bijna alle producten ook wel een volkorenvariant. Denk aan volkorenbrood, volkorencrackers, volkorenbolletjes, volkorenontbijtkoek, volkorenpasta, volkorenrijst (zilvervliesrijst) en volkorenkoekjes. Maar ook granen zoals havermout en gerst zijn volkorengranen.
Granen in tact Maak er een gewoonte van om altijd te kiezen voor volkoren. Dit is beter voor je gezondheid en je zult merken dat je na een tijdje niet anders meer wilt!
Maar waarom is volkoren nou zo goed? Om dit uit te kunnen leggen, moet je eerst weten wat volkoren precies inhoudt. Volkoren betekent eigenlijk dat de granen die zijn gebruikt nog helemaal in tact zijn.
Een graan bestaat uit vier onderdelen:
- Meellichaam, binnenste gedeelte. Bevat veel zetmeel, B-vitamines, ijzer, fosfor, vet en water.
- Aleuronlaag, dunne eiwitlaag om het meellichaam. Bevat veel B-vitamines en mineralen.
- Zemel, de buitenste laag van de graankorrel. Bevat veel mineralen.
- Kiem, bevat veel onverzadigd vet, B-vitamines, vitamine E en mineralen. De kiem wordt altijd verwijderd uit het graan. Omdat deze veel vet bevat, kan het graan namelijk sneller bederven.
Witte producten, zoals witbrood en 'gewone' pasta, bevatten alleen het meellichaam, de rest wordt er door bewerking vanaf gehaald. Doordat het grootste gedeelte van het graan verwijderd wordt, gaan ook veel voedingsstoffen verloren.
Volkorenproducten bevatten voornamelijk veel meer vezels dan de witte tegenhangers. Daarnaast bevat het meer B-vitamines, vitamine E, ijzer, calcium en fosfor. (gezondheidsnet)
|