Tussen de bloem en de bij bloeit er iets moois. Al miljoenen jaren leven ze in harmonie met elkaar, tot wederzijds voordeel. De een heeft er haar reproductie aan te danken, de ander haar bestaan tout court. Voor de natuurgeneeskunde is deze symbiose een geschenk uit de hemel.
Gezond blijven dankzij de apitherapie of bijentherapie.
Albert Einstein zei ooit: "Als de bijen ooit zouden verdwijnen, heeft het menselijk ras hooguit nog vier jaar te leven. De oude Egyptenaren voedden en verzorgden hun kinderen met honing en Hippocrates, grondlegger van de westerse geneeskunde, gebruikte honing in tal van preparaten. Dankzij het toenemende succes van de alternatieve geneeswijzen en hun complementariteit met de zogezegde klassieke therapieën slaagde ook de apitherapie erin wetenschappelijke erkenning te krijgen. Sceptici die de deugden van de bijenproducten tot simpele huis-, tuin- en keuken-middeltjes verlagen, krijgen zo lik op stuk.
De natuur schenkt ons honing, propolis, stuifmeel en koninginnenbrij in overvloed, zonder dat we daar veel moeite voor moeten doen. Deze kostbare producten, aangemaakt door een kwetsbaar klein insect dat bij de meesten zelfs angst inboezemt, zijn nochtans bijzonder heilzaam voor de mens.
Preventie en therapie Apitherapie werd lang uitsluitend geassocieerd met de behandeling van bepaalde (hoofdzakelijk reumatische) ziektes met bijengif, voornamelijk in de Verenigde Staten. Sinds kort erkent men echter dat deze therapie ook een belangrijke rol speelt in de preventie van aandoeningen wat uiteindelijk toch het hoofddoel is van de geneeskunde.
Stuifmeelkorrels die de bijen op de bloemen verzamelen, en die voor hen een belangrijke bron van eiwitten vormen, zijn uitermate rijk aan selenium en ijzer en bevatten tal van andere voedingsstoffen. Stuifmeel is dan ook een medisch bijzonder waardevol voedingssupplement. Koninginnenbrij heeft dan weer een stimulerende werking, cardiovasculair, het digestief en het immuunsysteem.
Een genezend effect vinden we vooral terug in propolis, een harsachtige stof die de bijen oogsten op de knoppen en schors van planten en bomen (en die van levensbelang is voor het bijenvolkje). Propolis wordt gebruikt om infecties en ontstekingen te verzorgen. Tot slot is er natuurlijk de heerlijk zachte, smeuïge honing, die in zoveel variëteiten bestaat als er bloemsoorten zijn, en waarvan de heilzame eigenschappen door de eeuwen heen ruimschoots bewezen zijn.
Honing is op de eerste plaats een voedingsstof met stimulerende en digestieve troeven. Maar hij doet ook uitstekend dienst als ontsmettingsmiddel en verzorging van ontstoken of brandwonden. Zonder de aromatische honing te vergeten, honing verrijkt met essentiële oliën (honing is voor de olie een ideale drager om gemakkelijker door het organisme te worden opgenomen). Hiermee kan je een complete "groene" apotheek samenstellen.
|