Zet je fietshelm op! De fiets is en blijft een van de populairste transportmiddelen in ons land. Misschien halen we niet de fietsdichtheid van Nederland, maar er rijden behoorlijk wat fietsers over onze wegen.
Met zoveel fietsers op de weg kan het niet anders of er gebeuren onvermijdelijk ongevallen. In de meeste gevallen komt een fietser er met wat builen en schrammen vanaf, maar soms loopt het minder goed af. Een stoeprand kan voldoende zijn om ernstig gewond te geraken.
Het hoofd is het kwetsbaarst als de fietser met een smak tegen het asfalt gaat. En dat gebeurt vaker dan men denkt. Ook verzekeringsmaatschappijen hebben vastgesteld dat in dossiers over ongevallen bij sportfederaties zon tweederde van de ongevallen gerelateerd zijn aan fietsongevallen.
Zet die helm op Redenen genoeg dus om fietsers een extra bescherming mee te geven. In dit geval kan een fietshelm levens redden. De fietshelmen zijn vandaag meer "in" dan ooit tevoren en dat heeft alles te maken met de campagnes die de afgelopen jaren werden gevoerd door de overheid en andere instellingen.
Bovendien zijn ze licht om te dragen en verkrijgbaar in allerlei hippe kleuren en designs. Maar bovenal kunnen ze het risico van een hersentrauma met zon 85% verminderen en dat stemt toch even tot nadenken.
Enkele tips Voor u naar de winkel holt om zon helm aan te schaffen voor uzelf of uw kinderen zetten we enkele tips op een rijtje:
Een fietshelm dient horizontaal op het hoofd te staan.
De bandjes dienen zo afgesteld te worden dat de oren volledig vrij zijn.
De riempjes dienen goed aan te sluiten, maar niet te strak. Een goede regel is dat er een vingerdikte ruimte moet overblijven.
Wanneer de helm op het hoofd staat, mag hij niet te gemakkelijk naar links, rechts, boven of onder geduwd worden.
Sommige helmen beschikken over aanpassingskussentjes om de helm perfect aan te passen. Wanneer u echter te veel van deze kussentjes nodig hebt, hebt u wellicht een verkeerde maat te pakken.
Draagt u een bril dan dient u deze op te houden bij het passen.
Paardenstaartjes en haarspeldjes kunnen ervoor zorgen dat de helm verkeerd komt te zitten.
Om zeker te zijn dat de helm helemaal goed past, moet de hoofdhuid mee bewegen wanneer de helm beweegt. Jong geleerd is oud gedaan Ondanks de populariteit van de fietshelm stelt men vast dat het helmgebruik bij kinderen afneemt tussen 6 en 8 jaar, gek genoeg op het moment dat kinderen met de fiets naar school beginnen te gaan.
Het feit dat de fietshelm nog nauwelijks een belemmering is en in verschillende geuren en kleuren op de markt beschikbaar is, betekent duidelijk niet dat elke fietser consequent voor de helm kiest.
|