Na whisky is jenever de belangrijkste gedistilleerde drank. Een geknipt aperitief, digestief of het perfecte slaapmutsje.
Jenever is het allemaal. Een typisch streekproduct van bij ons, maar toch zo onbekend. Hoewel de meeste jenevers vandaag volgens de industriële methodes worden bereid, zijn er in Vlaanderen nog een aantal ambachtelijke stokerijen. Vakantiemagazine zocht er enkele op.
Nationaal Jenevermuseum We beginnen onze tocht in de jeneverstad bij uitstek: Hasselt. Hier is het Nationaal Jenevermuseum gevestigd. Het museum belicht het productie-proces van jenever en de geschiedenis van de Belgische jeneverindustrie. Je vindt er een indrukwekkende verzameling productieapparatuur, stopen en flessen, borrelglaasjes, gadgets, .... In het museum wordt jenever nog op ambachtelijke wijze gestookt. In 1981 kon het koninginnestuk op de kop worden getikt: een volledig intacte 19de eeuwse stookinstallatie uit de stokerij H. Servais in Géromont-Malmédy. In 1991 werd hiermee voor het eerst een huis-gestookte Hasseltse Graanjenever geproduceerd. Ook de geschiedenis van andere alcoholische dranken komt aan bod. Zo kan je er nog tot en met 31 augustus de tentoonstelling 'Oranjebitter', een likeur die veel gedronken werd in Hasselt in de 19de en 20ste eeuw, bezoeken.
O'de Flander Hasselt mag dan wel de jeneverstad zijn, toch is en blijft Oost-Vlaanderen dé jeneverprovincie. In december van vorig jaar werd O'de Flander, het kwaliteitslabel van de Oost-Vlaamse graanjenever, officieel door Europa erkend. In Oost-Vlaanderen vind je nog een aantal warme stokerijen waar jenever op ambachtelijke wijze wordt gestookt, zoals Bruggeman in Gent en Braeckman in Oudenaarde. De geschiedenis van Bruggeman start in 1884 in de Gentse binnenstad. Hun likeuren en jenever Peterman zijn een begrip in heel België en ook Hertekamp en Fryns behoren tot het collectieve geheugen. Deze stokerij kan je echter niet bezoeken. Wil je het verhaal achter de fles proeven, dan kan dat wel bij Braeckman. In 1918 zette Achiel Braeckman zijn handel op. De jenever wordt nu nog, drie generaties later, volgens de oorspronkelijke receptuur geproduceerd.
Goldlys In het pittoreske dorpje Bachte-Maria-Leeme ligt de bekende stokerij Filliers. Al vijf generaties lang worden hier volgens een geheim recept de fijnste jenevers gestookt. Naast de authentieke graanjenevers wordt bij Filliers een ruim assortiment fruit-en creamjenevers ge-stookt. Absoluut paradepaardje is de Vintage Pure en Zeldzame Graanjenever, het neusje van de zalm voor de liefhebber van de oude graan borrel. Met de lancering van de whisky Goldlys wordt nu een nieuw, opwindend hoofdstuk in de familiekroniek geschreven. Hoewel we bij whisky vooral aan Schotland denken, zijn er nu ook in België drie producenten van whisky. De eerste Vlaamse was Filliers. De naam verwijst naar de Leie die aan de distilleerderij voorbij stroomt. Door het vlas dat in de rivier het water kleurde, kreeg de Leie de bijnaam 'De Gouden Rivier', vandaar 'Goldlys'. Je kan stokerij Filliers bezoeken op afspraak.
St-Pol We eindigen onze tocht in West-Vlaanderen. Hier vind je in Kortrijk Graanstokerij St-Pol. In 2005 werd deze stokerij overgenomen door het Antwerpse F.X. De Beukelaer. St-Pol werd opgericht door Felix Rademan en door zijn zoon Paul in 1922 uitgebreid met een likeurstokerij en in 1935 met een graanstokerij. St-Pol stookt vier soorten graanjenever. Naast de traditionele jenevers zijn er ook twee uitzonderlijke jenevers: St-Pol Korenwijn 45 % vol en 54 % vol. St-Pol in Kortrijk valt niet meer te bezoeken, maar wel het moederbedrijf in Antwerpen.
|