Een primitief deel van ons brein is verantwoordelijk voor onze zin in avontuur en de nood aan nieuwe uitdagingen. Het verklaart zowel waarom nieuwe producten in de supermarkt goed scoren, als waarom sommige mensen verslaafd raken aan drugs of gokken.
Avontuur wordt beloond Bij het doen van nieuwe dingen, raakt het striatum, een deel van onze hersenen, erg actief. Dat deel van de hersenen is ook verantwoordelijk voor het 'belonen', door het vrijgeven van neurotransmitters als dopamine. Door de beloning van nieuwe en onbekende dingen, worden we gestimuleerd om ze na te streven. Zo lijkt het wel alsof er een evolutionair voordeel is aan het proberen van nieuwe dingen.
Belangrijk gedrag "Onbekende ervaringen nastreven is een belangrijk evolutionair gedragspatroon, zowel voor mensen als voor dieren. Net die zin voor het proberen van nieuwe dingen, maakt dat we avontuurlijke dingen doen," verklaart neurowetenschapster Bianca Wittmann.
Risico Toch is een belangrijk risico verbonden aan het nastreven van nieuwe ervaringen. Sommige keuzes kunnen gevaarlijk zijn of je in de problemen brengen. Altijd toegeven aan nieuwe producten in de supermarkt, maakt je zeer ontvankelijk voor marketing.
Kicks en uitdagingen nastreven, kan een rol spelen in het ontstaan van gok- en drugsverslavingen. Een fout in het dopamine- en beloningssysteem zorgt ervoor dat mensen gaan streven naar gedrag dat hen op lange termijn alleen maar kan beschadigen. (edp)
|