Meeuwen zijn onlosmakelijk met de kust verbonden. Door de toenemende menselijke activiteit aan de kust, komen de leefgebieden van mens en meeuw steeds dichter bij elkaar. Voor de kustbewoner zijn ze een vertrouwd beeld met een even vertrouwd klinkend gekrijs. Voor de toerist is het een ware attractie om de grote vogels te voederen.
Maar meeuwen zorgen soms ook voor ergernis: open-gepikte vuilniszakken, leeggehaalde vuilbakken en gekrijs in de vroege uurtjes. Bij het voederen kunnen de dieren ook al eens brutaal uit de hoek komen. Een voederverbod valt al gauw in dovemansoren. De ergernis over meeuwen aan de kust lijkt toe te nemen. Sommige burgemeesters noemen het hun 'grootstè probleem', waar dringend iets moet aan gedaan worden.
Op donderdag 31 januari 2008 organiseerde het Coördinatiepunt Duurzaam Kustbeheer in Oostende een seminarie over meeuwen aan de Kust. Met dit seminarie wou het Coördinatiepunt informatie verstrekken over 'de meeuwen' aan onze kust, evoluties en de overlast in kaart brengen en oplossingen bekijken om met de knelpunten om te gaan. Hierbij werd vertrokken vanuit de realiteit aan onze kust, maar werd het thema ook in een bredere context geplaatst.
Naar aanleiding van dit seminarie werd ook een website www.meeuwenindestad.be gelanceerd en een nieuwe brochure gerealiseerd. Die is verkrijgbaar bij het Coördinatiepunt Duurzaam Kustbeheer of u kunt ze ook downloaden van de website. Bewoners en toeristen kunnen alvast een paar praktische vuistregels in acht nemen om meeuwenoverlast te voorkomen, waardoor het samenleven heel wat aangenamer wordt: Relativeer de overlast. Meeuwen zijn onlosmakelijk verbonden met de zee en de kust. Verjaag broedende meeuwen enkel op plaatsen waar ze overlast veroorzaken. Voeder de meeuwen niet! Dit doet de overlast toenemen. Ze lijden zeker geen honger en etensresten trekken ook ongedierte (ratten) aan. Meer nog: het voederen van meeuwen is zelfs bij wet en politiere-glement verboden. In sommige kustgemeenten staan er hoge geldboetes op. Zorg dat de meeuwen niet aan het afval geraken, bv. door de tijd tussen het buiten zetten en ophalen van afval zo kort mogelijk te houden. Voorkom nestvorming op daken
|