Water zuivert, helpt bij het afvallen en doet het velletje stralen. Dat wordt gezegd, maar is dat zo?
Minimaal zouden we anderhalve liter moeten drinken per dag. Het Nederlandse tv-programma 'Radar' onderzocht en doorprikte een aantal mythes over het water. De resultaten staan te lezen op ze.nl.
1. Water zuivert Hoe meer water je drinkt, hoe netter ons lichaam. Onjuist, beweren de programmamakers. Water heeft geen zuiverend effect op het lichaam. Nieren zuiveren en gebruiken daarvoor het vocht dat we binnenkrijgen via eten en drinken.
Per dag filteren de nieren zo'n 180 liter vocht. Hiervan geven ze het grootste deel terug aan het lichaam, een veel kleiner deel van dit vocht wordt door de nieren als urine afgegeven aan de blaas. In deze urine zitten de gifstoffen en afvalstoffen die het lichaam niet nodig heeft.
Als er meer water wordt gedronken, betekent dat niet dat de nieren meer gifstoffen uit het lichaam halen. Meer water drinken, zorgt er alleen voor dat je meer gaat plassen, niet dat je nieren beter of meer gif- of afvalstoffen verwijderen.
2. Water doet afvallen Bij elk dieet wordt gewezen op veel water drinken. Water geeft een verzadigd gevoel en ook de afvalstoffen zouden beter door het water worden afgevoerd. Ook deze stelling klopt niet.
Afvalstoffen die in vet zijn opgeslagen, zijn helemaal niet oplosbaar in water. En daarom kunnen de afvalstoffen dus niet via urine het lichaam verlaten.
Een studie aan de Universiteit van Pennsylvania, bewijst dat er ook geen wetenschappelijk bewijs is voor de idee dat mensen die veel water drinken snel een voller gevoel hebben. Ook is geen enkel theorie gevonden dat het drinken van veel water goed zou zijn voor een elastische en zuivere huid.
3. Extra vocht is nodig We verliezen per dag gemiddeld 2,5 liter vocht. Uit vast voedsel halen we ongeveer een liter water. De overige anderhalve liter vocht dient het lichaam te halen uit vloeistof. Welke vloeistof doet er niet toe. Of dit water, vruchtensap, koffie, thee, bier of wijn, maakt in principe niets uit. Alleen bevat water natuurlijk geen dikmakers.
In principe is het helemaal niet nodig om naast een normale vochtinname ook nog anderhalve liter water te drinken. Wie 'normaal' drinkt, krijgt eigenlijk al genoeg vocht binnen. Ons sociale leven is al zo ingericht dat we vaak meer drinken dan nodig is. (lvl)
|