Nog drie dagen en de boekentas vliegt in een hoekje. Rapporten bekijken? Oudercontact niet vergeten? De vakantie-adrenaline in je kind onder controle houden?
Goed/slecht rapport: wat vindt je kind? Je kind krijgt deze week zijn rapport als sluitstuk van zijn schooljaar. Soms voorspelbaar, soms spannend. Belonen doe je best met een knuffel of een uitstap. Kijk niet alleen naar wat minder goed gaat.
Vraag in de eerste plaats hoe je kind er zich bij voelt en hoe je zoon of dochter deze resultaten verklaart.
Hoe reageer je het best op een goed rapport? Feliciteer je kind, om te beginnen! Neem de tijd om het rapport (even) te overlopen, om te zien of je kind zelf alle cijfers had verwacht en te vragen of ze zelf blij zijn en waarom wel of niet. Een kleine beloning mag altijd.
Goede cijfers zonder enige inspanning moeten dan weer alarmbellen doen afgaan: je kind loopt het risico gedemotiveerd te raken en nooit echt te leren hoe het moet studeren.
Ga goede cijfers ook nooit vanzelfsprekend vinden. Ook al studeert je kind goed en gemakkelijk, het blijft een inspanning. Als je de lat hoog blijft leggen, kan je kind ook ten onder gaan aan faalangst, ook al zou het dat niveau wel moeten kunnen halen.
Hoe reageer je best op een slecht rapport? Je kind komt eerst. Hoe voelt hij of zij zich bij deze resultaten, en hoe verklaart hij/zij dat? Hoe denkt je kind het 'probleem' op te lossen, en werk samen een oplossing uit. Hou voor ogen dat niet elk kind kan uitblinken, en dat hard werken beloond mag worden. Zijn best doen is het enige wat het kan, en dat volstaat, ook al had je zelf meer verwacht.
Ken je kind, en besef wat het (goed) kan en wat niet. Wees niet bang om ook in hobby's en schoolkeuze je kind te stimuleren in waar het goed in is en laat het niet 'zo hoog mogelijk' mikken, om er ongelukkig uit te komen.
|