Een snelle stop op de Route du Soleil voor een hapje, een drankje en een bezoek aan het toilet voor het hele gezin. Vrouw, kinderen en het kleine witte hondje weer aan boord, en voort gaat het weer - op weg naar de vakantiebestemming in Zuid Frankrijk. Er lijkt niets aan de hand, totdat na een paar kilometer ... De tolweg en het verkeerde hondje Onder caravanbezitters is het een dankbaar gespreksonderwerp bij een feestje. "Hoeveel opstapjes heb jij al op een parkeerplaats vergeten?" Je komt ze inderdaad regelmatig tegen op de grote parkeerplaatsen langs de Franse tolweg. Veel mensen zijn zo haastig met wegrijden dat ze het ding per ongeluk laten staan. Hetzelfde geldt voor kinderspeelgoed, aanstekers of kledingstukken die na de picknick zijn achtergelaten. Ik heb een kennis die na elke stop zijn kinderen telt voor hij weer vertrekt. Maar ja, die heeft er dan ook zeven ...
Concessiehouders De Franse 'Péage' is ideaal voor flinke afstanden. Als je camping ruim duizend kilometer ver is, is een rit over de tolweg vaak de enige optie zeker als je kinderen op de achterbank hebt die al na een uurtje vragen of ze er bijna zijn. Voordeel van de tolweg is ook dat er op regelmatige af-standen goed onderhouden parkeerplaatsen zijn aangelegd met gratis sanitaire voorzieningen en wat speelmogelijkheden voor de kinderen.
Aanleg en onderhoud van deze terreinen worden betaald uit de tolgelden. Veel vakantiegangers denken dat de onderhoudsauto's allemaal van de staat zijn, maar dat is niet zo. De Franse staat beheert slechts 1600 kilometer van het wegennet, en vrijwel alle 7700 kilometer snelweg (waaronder dus alle tolwegen) behoort aan een stuk of twaalf concessiehouders, die meestal regionaal opereren. De tarieven per kilometer kunnen dan ook behoorlijk verschillen. De ruim 1300 kilometer in het Noordoosten van Fr,H1Krijk bijvoorbeeld is van de Sanef (Société des Autoroutes du Nord et de l'Est de la France), en rond Parijs is de weg in beheer bij SAPRR (Société des Autoroutes Paris-Rhin¬Rhóne).
Dan heb je nog een paar specialisten, zoals de CEVM bij de brug van Millau en natuurlijk de Eurotunnel maatschappij. Bij het vakantieverkeer is de Autoroute du Soleil veruit de bekendste tolweg, en daar staat er ASF op de onderhoudsauto (Autoroutes du Sud de la France), een groot beursgenoteerd bedrijf met 8200 employees. Als u wilt kunt u dus een aandeeltje van uw favoriete vakantiesnelweg kopen. Leuk souvenirtje.
 | Bobbie De ASF beheert ook de A9, de bekende tolweg door de Languedoc-Roussillon. Een stuk snelweg waar de meeste mensen verlangen naar de eindbestemming aan de stranden van de Middellandse Zee. Daar speelde zich ook het hilarische verhaal af dat ik onlangs hoorde. Jan, een kennis van mij had op een parkeerplaats in de buurt van Nîmes gestopt om de kinderen even te laten spelen en de hond uit te laten. Zijn vrouw zat weer naast hem, en in de binnenspiegel zag hij beide kinderen op de achterbank met daarachter de vertrouwde witte oortjes van Bobbie, de vrolijke Welsh terriër van het gezin. Iedereen aan boord dus hup, op weg voor het laatste stukje.
Na een kwartier werd het gepiep van de hond toch wel erg hoorbaar. Ach gut, het beest had het natuurlijk warm, daar achterin. "Nog even, Bobbie, we zijn er bijna." Toen 'Bobbie' zich echter verhief tot boven de achterbank kreeg Jan de schrik van zijn leven. In zijn spiegel zag hij dat de oortjes bij een totaal vreemde hond hoorden. Die was op de laatste parkeerplaats gezellig in de auto gesprongen, en de echte Bobbie moet tot zijn verbazing hebben gezien dat zijn baasjes er zonder hem vandoor gingen. Zal je net zien dat de eerste mogelijkheid om te keren vele kilometers duurt ... Bobbie zat nog keurig te wachten. Samen met een onderhoudsmedewerker van de ASF, die juist zijn vondst aan het doorbellen was. De vreemde hond bleek een zwervertje waar de man zich over ontfermde. Dat is weer eens wat anders dan een caravan opstapje. "U moest eens weten meneer, wat er op zo'n parkeerplaats allemaal achterblijft." Voor die service betaalt u dus ook uw tolgeld. M.T
|