Waar vroeger enkel chipolata's, kippenborstjes en steaks op de barbecue belandden, grillen koks én amateurs steeds meer vis, groenten en fruit. Wij doken in ons archief en botsten op enkele tips van barbecuekok Peter De Clercq.
barbecuetips
Probeer eens iets nieuws
Leg in de plaats van dat eeuwige vlees ook eens groenten of fruit op de barbecue. Gegrilde asperges of rode kool bijvoorbeeld zijn een waar genot voor de smaakpapillen. Noem het en je kan er iets lekkers van grillen.
Schrik er ook niet voor terug om desserten op de barbecue te bereiden. Gegrild fruit is echt een aanrader. Maar dé nieuwste trend is het bakken van taart en brood op de grill, wat het gebak een lekkere vuursmaak geeft.'' ,,Om de gerechten een apart cachet te geven, kan je naast de gloeiende briketten druivenranken, lavendel of zoethout leggen. Door ze nat te maken, verspreiden ze een heerlijke geur en geven ze de gerechten een vol aroma.
Een andere manier om de schotels op smaak te brengen, is door een vuurvaste kom met wijn of bier te vullen en op de kolen te plaatsen. Het vlees leg je op de rooster erboven; de dampen zullen het vlees met een hartige smaak doordringen.
Goedkoop maar lekker
Barbecuen hoeft niet overdreven duur te zijn. Varkenshaasjes, ribbetjes of brochettes kan je aan een zacht prijsje bemachtigen. De juiste kruiden en marinades brengen het vlees op smaak en houden het mals. Vuurkruiden, een mengeling van rozemarijn, koriander en jeneverbessen, kan je op de houtskool gooien waardoor de gerechten een pittige smaak krijgen.
Welk barbecuestel kies je?
Een stevig en veilig toestel is onontbeerlijk voor de barbecuefanaat. Betaal liever iets meer voor een grill met een groot oppervlak, zodat je veel vrienden kan uitnodigen en naast vlees ook groenten en andere garnituur kan roosteren. Kies bij voorkeur een barbecue met deksel. Je hebt er veel meer mogelijkheden mee, omdat de hitte circuleert zoals in een oven. Let ook op de kwaliteit van het rooster dat roestvrij moet zijn en niet mag kleven.
Welk barbecuegerief heb je nodig?
Onmisbaar zijn antikleef grillklemmen, om de stukken vlees en groenten te hanteren. Ook een 'plantenspuit', waarmee je opkomende vlammen kan temmen, komt altijd van pas. Verder heb je ook een kwastje nodig om het vlees en de groenten regelmatig met olijfolie of marinades in te strijken zodat ze sappig blijven.
Hoe steek je de barbecue aan?
Het is van groot belang dat de aanmaakblokjes waarmee je het vuur aansteekt van natuurlijk materiaal gemaakt zijn. Zipp is uit den boze, wegens gevaarlijk en ongezond. Natuurlijke aanmaakblokjes bestaan uit geperst karton of houtsnippers, besprenkeld met paraffine.
Probeer in de plaats van de gebruikelijke houtskool eens kokosbriketten, die vervaardigd zijn uit samengeperste kokosschalen. Ze zijn weliswaar iets duurder bij de aankoop, maar de voordelen zijn legio: ze zijn geurloos en ecologisch, geven meer hitte af en branden langer.
Verder is een aanmaakkoker handig en veilig bij het ontsteken van de barbecue. Je vult hem met aanmaakblokjes en briketten, laat hem gedurende een kwartiertje branden en giet de inhoud vervolgens in het barbecuestel. (standaard)