Toen heel de wereld over Oudenaarde sprak. Oudenaarde dompelt zich tot oktober 2008 volledig onder in de Slag bij Oudenaarde die 300 jaar geleden plaats vond, en dit hoogtepunt is op 11 juli 2008. Dan slaan hele legertroepen hun tenten weer op rond de stad. De beste gespecialiseerde groepen uit Europa zullen de veldslag zo getrouw mogelijk evoceren.
Onder de noemer "Oudenaarde 1708" Een stad, een koning, een veldheer staan tal van activiteiten op de agenda, inclusief de uitgave van een prachtig boek. De 23-jarige master in de Geschiedenis Frederik Dhondt, die ook al een diploma Rechten op zak heeft, nam daarin het kern-hoofdstuk voor zijn rekening: "de Slag bij Oudenaarde en de Spaanse Successieoorlog".
"Thuis vond ik toevallig een eindwerk uit de jaren '70 over de Slag bij Oudenaarde in 1708. Dat bleek een vrij omvangrijke gebeurtenis en het verbaasde mij echt dat er zo weinig Nederlandse bronnen over beschikbaar waren", legt Frederik uit waarom hij zijn humaniora-eindwerk aan het onderwerp wijdde. "De plaats waar het allemaal gebeurde was bovendien het landschap waardoor ik elke dag naar school fietste. Dat fascineerde me."
Toen de Spaanse koning in 1700 kinderloos stierf, palmde een kleinzoon van de Franse vorst Lodewijk XIV de troon in. De andere Europese mogendheden vreesden voor een Frans-Spaanse supermacht. Op 11 juli 1708 staan beide troepen tegenover elkaar in Mullem, Huise en Eine. De Fransen delven er het onderspit.
Volgens Frederik is de Slag een mijlpaal voor de Oudenaardenaren. "Ik denk dat Oudenaarde nooit eerder in zijn geschiedenis zo bekend was in Europa als toen. De Europese fine fleur was hier geweest, zoals de hertog van Bourgondië, de mogelijke troonopvolger van Lodewijk XlV. Ook de zoon van de verjaagde Engelse koning, de toekomstige koning George II, zakte af naar onze contreien. Iedereen die kon lezen en schrijven kende de stad."
De plaats waar het allemaal gebeurde was het landschap waardoor ik elke dag naar school fietste. Of Frederik respect koestert voor de historische figuren die toen een belangrijke rol speelden? "Ik heb een zeer groot respect voor militair ingenieur Vauban en vind het fantastisch hoe Lodewijk XIV zijn leger organiseerde en zijn grenzen versterkte. Weinigen zien in hoe belangrijk dat was, zeker voor de Franse geschiedenis. De zonnekoning was ook een zeer handige politicus."
Voor zijn universitaire thesis verdiepte de jonge historicus zich nog verder in het onderwerp. Daarvoor trok hij via het Erasmusproject zelfs een jaartje naar Parijs. Hij ploos allerlei archieven uit en kreeg les van Franse topprofessoren. Het nadeel aan een herdenking van zo'n grootse internationale gebeurtenis' dat als je er een overzicht van wil geven, je alles moet beperken tot enkele zinnetjes. Zo wordt vaak gezegd dat de Fransen door de nederlaag het overwicht in Europa verloren, terwijl Lodewijk XIV niet eens zon. overwicht heeft gehad. De situatie is veel gecompliceerder dan dat. Eva Galle Memorabilia www.oudenaarde1708.be
|