Kitesurfen verlegt, net als andere surfsporten, je grenzen. Gevaar dreigt als je niet weet hoe te spelen met golven of wind. Heistenaar Steve Verelst (19) heeft de sport deftig onder de knie: als professioneel kiter ambieert hij dit seizoen een plaats in de top vijf bij 's werelds beste kiters.

Steve Verelst overwinterde op Tenerife om er te trainen voor het komende wereldkampioenschap kitesurfen. De jongeman, opgegroeid aan de voet van de Heistse berg, eindigde vorig jaar in dat wereldkampioenschap op een negende plaats. "Dit jaar hoop ik op een vijfde plaats", zegt hij zelfverzekerd. "Ik ben van kleins af aan begonnen met stuntvliegeren", zegt Steve. "Vanaf dan zijn de vliegers alleen maar groter geworden."
Zijn eerste kite kreeg hij op zijn twaalfde en met een buggy die zijn grootvader voor hem bouwde, maakte hij toen het strand van Zeebrugge onveilig. "Maar bij vloed kon ik niets doen, en keek ik naar de kitesurfers. Ik was er door gefascineerd en kocht tweedehands materiaal", vervolgt Steve. Op zijn zestiende verhuisde hij op zijn eentje naar Nieuwpoort, naar de universiteit van de zee.
"In de zomer van 2003 zette ik voor het eerst de stap op het water." In 2004 volgde een eerste wedstrijd. "Puur voor de lol", stelt Verelst. "Maar ik eindigde wel op een vierde plaats." In 2006 werd hij Belgisch kampioen kitesurfen. Vorig jaar volgde de titel vice-Belgisch kampioen en behaalde hij de negende plaats op het Wereldkampioenschap, de Kite Board World Tour.
Dit jaar hoop ik tijdens de Wereldtour vijfde te eindigen. Misschien zit er later een podiumplaats in. We zullen wel zien wat er mogelijk is" zegt Steve. "Mijn ouders helpen me financieel om het mogelijk te maken. Mijn sponsors helpen me ook met materiaal.
Steve strijdt dit jaar op acht verschillende locaties: Frankrijk, Griekenland, Italië, Marokko, Brazilië, Turkije, Nieuw-Caledonië. "Ik doe vooral Freestyle, maar de tour bestaat ook uit bordercross en wave. Bij Freestyle worden manoeuvres beoordeeld door een jury. Freestyle groeit zeer snel: je kan alle trucs veranderen, er is eigenlijk geen grens." Philip De Bie
|