Ondanks de maatregelen die genomen zijn tijdens het 'jaar van de kleuter', worden de kleuterscholen nog altijd niet rechtvaardig behandeld. Dat is het oordeel van de 'Werkgroep Kleuterscholen Vlaanderen'. Die heeft een eisenbundel opgesteld en vond naar eigen zeggen een potje van 6,4 miljoen euro in de begroting waarmee die vragen betaald zouden kunnen worden. Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke (sp.a) vaardigde dit schooljaar een pak maatregelen uit om meer kleuters op school en meer kleuters in kleinere klassen te krijgen.
Werkgroep De Werkgroep Kleuterscholen Vlaanderen hield een bevraging over dit jaar van de kleuter en komt tot de slotsom dat dit nog maar "een zeer summier begin" kan zijn. Er werden hoge verwachtingen geschapen, maar het jaar van de kleuter heeft in de klassen zelf geen verbetering gebracht, is één van de kritieken.
Eisen Tien eisen heeft de werkgroep uitgewerkt. Naast een herziening van het lestijdenpakket, vraagt de werkgroep onder meer een gelijke financiering voor alle kleuters, zoals in het lager onderwijs. "Een kleuter op drie ontvang geen subsidie, bij elke verhoging wordt het verschil tussen kleuter- en lager onderwijs groter", luidt het. De maximumfactuur van 20 euro voor kleuters zal de situatie erger maken en moet twee jaar uitgesteld worden, vindt de werkgroep.
Zomerklassen Het 'jaar van de kleuter' heeft geen échte bijkomende zomerklassen opgeleverd, zegt de werkgroep. Die stelt een ander systeem voor, waarbij elke bijkomende kleuter vanaf de tweede instapdatum recht geeft op 1 uur zomerklas.
Geld De financiering hiervoor vond de werkgroep naar eigen zeggen in de begroting. De minister had 15 miljoen euro beloofd voor dit jaar, en volgens de berekeningen van de Werkgroep is hiervan nog maar 8,6 miljoen euro opgebruikt en blijft er dus nog 6,4 miljoen euro over. (belga/sam)
|