Gezinnen kunnen zonder moeite, en bijna zonder investeringen, de Kyoto-doelstellingen realiseren in minder dan zes maanden tijd, blijkt uit de definitieve resultaten van het project 'Klimaatwijken', een organisatie van Bond Beter Leefmilieu (BBL), de Vlaamse provincies en de netbeheerders Infrax, Eandis en PBE.
Weddenschap In totaal 3.316 gezinnen uit 122 gemeenten bespaarden 9,8 procent energie ten opzichte van vorig jaar. De gezinnen, verenigd in 325 Klimaatwijken, waren ingegaan op een weddenschap van hun gemeentebestuur. "De deelnemers aan Klimaatwijken helpen klimaatverandering in te dijken en kunnen tegelijkertijd flink wat geld besparen," zegt Bernard Govaert van BBL. "Mooi meegenomen nu de energieprijzen alsmaar blijven stijgen."
Begeleiding energiemeesters Elke groep kreeg persoonlijke begeleiding van een "energiemeester". Dat is een vrijwilliger die tips verspreidt om energie te sparen. De Klimaatwijken noteerden zes maanden lang de meterstanden van gas en elektriciteit. Tegelijkertijd zagen de gezinnen hun verbruik dalen door spaarlampen en spaardouchekoppen te installeren, radiatorfolie te hangen en spleten en kieren te dichten. Of nog door te koken met het deksel op de pot, de diepvriezer regelmatig te ontdooien en standby-verbruik van elektronische apparaten uit te schakelen. "Hun comfort ging niet achteruit", aldus BBL.
9,8 procent bespaard Alle wijken samen hebben 9,8 procent energie bespaard. 165 groepen bespaarden acht procent en meer. "Daarmee deden de deelnemers van dit jaar het bijzonder goed". De doelstelling lag op 8 procent. Het resultaat ligt dus zo'n 2 procentpunt hoger dan gepland. De zuinigste groepen wonen in Ranst, Sint-Gillis-Waas en Brakel. Zij bespaarden niet minder dan 49 procent, 36 procent en 32 procent energie. (belga/vsv)
|