Zoeken in blog

"Allerlei linken"

Google maps

Google nieuws

Google vertalen

Den Bosrand


Routeplanner

fietsen in Oost-Vlaanderen

Vertalen met AltaVista

Vertalen met Google

Bureaublad achtergrond
Archiefkast

Recepten zoekmachine
 
Zandstorm creatief atelier


Verstuur één kaartje

Infolijn
schoolvakantie's

Millenniumschool

Take my hand

Lucky-Birds

ABC gezondheid

Tuinadvies

Kruiden

"Gastronomisch plezier"

 
Degustation

 Dôme

Het gebaar

 Eric Fernez

Kruidenmolen

 In de Wulf

"Kranten"

Nieuwsblad

Het laatste nieuws

Gazet van Antwerpen

De zondag

De standaard
"Vrouwenblad"

Libelle

Flair

Nina

Plusmagazine

Story

Lili
Archief per maand
  • 12-2024
  • 09-2019
  • 05-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 12-2018
  • 09-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 04-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
  • 03-2006
  • 02-2006
  • 01-2006
  • 12-2005
  • 11-2005
  • 09-2005
  • 07-2005
  • 01-2005
  • 01-2004
  • 01-2003
    Betoverend veelzijdig

    10-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van sojaboon tot Sojaproduct
    Vraagt u zich ook wel eens af hoe uw sojadrink of Yofu-dessertje eigenlijk geproduceerd wordt, Welke reis de soja gemaakt heeft voordat zij in uw glas of op uw bord belandt?

    De niet-gemodificeerde sojabonen komen voornamelijk uit Zuid - Brazilië  waar geen regenwoud wordt gekapt voor de sojaplantages. Wanneer de oogst binnengehaald is, worden de bonen met vrachtauto's naar de haven gereden en per schip geëxporteerd naar landen over de hele wereld.

    In 2005 bedroeg de soja-import van de EU: 39 miljoen ton: een file van ongeveer 15.000 km vrachtwagens vol soja. Daarvan is overigens maar een klein percentage voor menselijke consumptie bestemd: zo'n 5 %.

    Wanneer de sojabonen binnenkomen in de haven van bestemming, worden ze met een mechanisch en droog proces ontpelt waarbij de pel (de schil) en de sojaboon gescheiden worden. De pel en de gesplitste sojabonen, oftewel de cotyledonen, blijven over. De pel wordt verwerkt tot veevoeder en de cotyledonen, waarin de meeste voedingsstoffen zitten worden verder verwerkt tot sojaproducten. Uit sojabonen worden onder andere sojaeiwit, sojameel en plantaardige olie gewonnen. Als de olie uit de bonen is geperst, blijft de sojaschroot over, een rest-product.

    De cotyledonen worden opgeslagen in silo's. Er zijn silo's voor de biologische bonen en silo's voor de conven-tionele bonen. De bonen komen vervolgens in de zogenaamde Soy Milk Factory (SMF) terecht, waar ze worden geblancheerd door ze in water te weken. Vervolgens worden ze met vers water gemengd en fijngemalen tot een vloeibare massa ontstaat. De voedingsstoffen zitten nu in het water en de pulp (ook wel okara genoemd) wordt verwijderd, zodat een dunne en lichte sojamelk over blijft. Aan de sojadrink die over blijft worden extra ingrediënten toegevoegd om de verschillende producten en smaken te kunnen bereiden.

    Ten slotte wordt U.H.T. verhitting toegepast om de bacteriën te doden. Het U.H.T.-proces is een proces waarbij het product gedurende een korte tijd verwarmd wordt met een "Ultra Hoge Temperatuur" (U.H.T.) van 120°C of 140°C Dan kan het eindproduct verpakt worden. Het verpakkingsmateriaal wat op de rol zit gaat door een machine heen waarbij het eerst wordt schoongemaakt met waterstofperoxide (een ontsmettingsmiddel). Vervolgens wordt er warme lucht over heen geblazen, zodat er geen restanten achterblijven. Water-stofperoxide wordt vaker gebruikt in de voedingsm iddelen industrie.

    Na controle wordt de verpakking in de juiste vorm gevouwen, aseptisch (zonder bacteriën) afgevuld en dicht gemaakt. Er komt een stempel op met de houdbaarheidsdatum en een nummer aan de hand waarvan te achter-halen is welke groep boeren de bonen geproduceerd heeft.

    De sojaproducten zijn, afhankelijk van het product, ten minste negen maanden houdbaar. Tenslotte worden de pakken in dozen verpakt en worden ze opgeslagen om vervolgens getransporteerd te worden. Er zijn geen aparte productielijnen voor de biologische en gangbare producten. Er worden eerst gangbare producten geproduceerd, waarna de productielijn volledig wordt gespoeld en gereinigd alvorens er biologische producten geproduceerd kunnen worden.
     


    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



     Eigen hoekje

    't Blogkrantje

    Place2beyvette

    Yvi magazine

    Yvi pagina

    Intro

    Medium 4 you


    "Uit Kuurne"

    Centrumschool

     

    Go santiago


    Mordekoi

    Marc van Roosje




    "Vrije tijd"

    Motel-Saint-Michel

    Le CLos domange
    (Igé)


    Het boerderijleven
    voor kinderen

    Warandehof

    Pieterkenshoeve

    Reutelhoeve

    't Klein Gerigt

    Wilgenhof

    Populierenhoeve

    Schraevenacker

    Klein Burkelhof

    Hof de Abeeleboom

    De Bouwhoeve

    Predikerhof
     
    Jos theys boerderij

    Hageland

    Wambashoeve


    Het Weidehof

    "Franse streken"

    Vakantiestreken in frankrijk

    1/Savoie mont blanc maurienne

    2/Aube en champagne

    3/Ardeche

    4/Aubergne

    5/ De Jura

    Archief per maand
  • 12-2024
  • 09-2019
  • 05-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 12-2018
  • 09-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 04-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
  • 03-2006
  • 02-2006
  • 01-2006
  • 12-2005
  • 11-2005
  • 09-2005
  • 07-2005
  • 01-2005
  • 01-2004
  • 01-2003


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs