Niet in alle landen wordt Vaderdag op de tweede zondag in juni gevierd. Zo viert men het in Nederland een week later dan in België namelijk op de derde zondag in juni.
In Spanje worden vaders geëerd op 19 maart, de sterfdag van Sint-Jozef, de vader van Jezus. Dat was trouwens de oorspronkelijke dag waarop hij in tal van streken gevierd werd. De verering van Sint-Jozef ontstond in de 5de eeuw in het Oosten en verspreidde zich pas vanaf de vroege Middeleeuwen naar het Westen. In 1479 werd zijn feest in de Romeinse kalender ingevoerd en in 1621 werd het een geboden feestdag.
Pius IX gaf hem in 1870 de titel beschermer van de kerk, terwijl Pius XII in 1955 het feest van Jozef de werkman of patroon van de arbeid introduceerde. Johannes XXIII van zijn kant zorgde ervoor dat de naam ra Sint-Jozef toegevoegd werd aan de lijst van de heiligen in de canon van de Romeinse mis. Bij de kalenderhervorming van 1969 werd deze dag als facultatief ingesteld. Aangezien Sint-Jozef beschouwd werd als het ideaalbeeld van de vaders, werd in het verleden op deze dag ook Vaderdag gevierd.
In Luxemburg wordt vaderdag gevierd op 5 oktober, terwijl het in Frankrijk ingevoerd zou zijn sinds 1952, twee jaar na Moederdag. In Zweden, waar het vooral de gewoonte is dat kinderen hun vader een ontbijt op bed serveren, gedenkt men vaders dan weer in november, terwijl de derde zondag van juni de uitverkoren dag ervoor is in Canada. Hier verrichten kinderen allerlei omzichtige taakjes voor hun vader. Verder is het in Canada gewoonte dat kinderen hun vaders kaarten en geschenken, meestal een nieuw stropdas, geven.
Vaderdag (Vatertag) wordt in Duitsland op dezelfde dag als Hemelvaart gevierd (de zoon keert terug naar de vader).
Tegenwoordig dragen heel wat vaders wel hun steentje bij. Zij doen de afwas, verschonen een luier, staan in de keuken... Er zijn zelfs nieuwe mannen die het hele huishouden runnen. In die optiek zijn de vaders belangrijk en soms onvervangbaar geworden. En Vaderdag dus ook. Een rol van betekenis speelden hierin ook de vele echtscheidingen, waardoor zich het fenomeen van een tweede vader ontwikkeld heeft.
Ook met hem moeten de banden aangehaald worden. In een dergelijke situatie krijgt Vaderdag plots een heel andere betekenis. De commercie geeft aan dat er met Vaderdag nog lang niet zoveel verkocht wordt als met Moederdag, maar dat daarin wel stilaan verandering aan het komen is. Vaders krijgen op die dag niet alleen stropdassen, parfum en rookgerei, maar ook schorten, stofzuigerzakken en strijkijzers. Sommigen onder hen ontvangen tevens felicitaties in de krant.
Volgend jaar 2009 wordt op 14 juni vaderdag gevierd in België
|