 |
De struisvogelkwekerij van Maria Maenhoudt. Het oogt ongewoon, maar in het kleine en gezellige dorpje Sint-Pieters-kapelle bij Middelkerke vind je een heuse struisvogelkwekerij. Al vijftien jaar zorgt Maria Vanhooren er in de 'Kuststruisvogel' aan de Sint-Pietersstraat voor haar uitzonderlijke en imponerende dieren. Binnenkort komen daar ook nog kangoeroes bij. 'Ooit zijn de dieren gaan lopen, en dat zorgde voor heel wat opschudding in het anders zo rustige dorpje,' vertelt Maria.
Van zeshonderd naar negen. "Toen ik 35 jaar geleden trouwde met mijn man Fernand en hier kwam wonen, hebben we heel wat jaren een zeugenkwekerij uitgebaat, maar omstandigheden noopten ons ertoe om over te schakelen. Andere kweekdieren, zoals koeien, bleken niet interessant omwille van de beperkingen in oppervlakte. Vijftien jaar geleden ontstond er echter een ware rage naar struisvogels en afgeleide producten zoals vlees, huiden en cosmetica.
Er zijn er toen veel met de kweek ervan gestart, maar daar blijven er vandaag maar bitter weinig van over. Er mee beginnen was ook niet van de poes en vergde een grote investering. Drie dieren kostten al gauw 25.000 euro, een ei 250 euro en een dagkuiken 750 euro. Met de laatste hadden heel wat kwekers problemen, want als de dieren te vochtig uitgebroed waren, stierven ze na amper een week. We lieten destijds 32 vogels overkomen uit Zuid-Afrika, prachtdieren waren het.
Op ons toppunt liepen hier 600 struisvogels rond, maar nu hebben we er nog slechts negen over. Het kweken ervan is niet meer rendabel, want het vlees wordt tegenwoordig goedkoper ingevoerd dan dat wij het kunnen verkopen. We hebben heel wat dieren uitgevoerd naar onder meer China, Por-tugal en Turkije. Wij verkopen echter nog steeds producten zoals het vlees, handtassen van de huid en cosmetica, zoals zalven bereid met struisvogelolie.' aldus Maria.
Leuk maar niet ongevaarlijk. Een struisvogel kan dan wel leuk ogen, ongevaarlijk zijn ze niet. 'Inderdaad, dat mag je wel zeggen,' gaat Maria verder. 'Als ze boos worden, maak je je best uit de voeten en liefst zo snel mogelijk. Een mannetje heeft altijd twee vrouwtjes en die beschermen ze met alle mogelijke middelen. Ze zijn echt trouw. Het zijn niet alleen zeer gevoelige dieren om te kweken en te houden, met hun sterke poten kunnen ze eveneens heel wat schade aanrichten. Ik heb destijds mijn hart vastgehouden toen achttien dieren erin slaagden om uit te breken.
Wat verder ligt het Kunst-kroegje, van Fernand Becue. Een gezellig bistro waar heel wat volk komt. Het was voor de klanten een vreemd zicht toen daar plotseling een horde struisvogels passeerde en samentroepte. Juist omdat de dieren niet ongevaarlijk zijn, was ik zeer ongerust. Zo konden ze op auto's springen of de baan oplopen. Het was echter formidabel hoeveel hulp ik kreeg van mijn medebewoners uit het dorp om de struisvogels opnieuw te vangen, en dat zonder één ongelukje. Ik ben de mensen daarvoor nog altijd dankbaar. Binnenkort krijgen we ook kangoeroes binnen en dat zal een extra attractie zijn voor de talrijke bezoekers.' besluit een enthousiaste Maria. D.Vanloo
|