Moeten kinderen tussen 10 en 12 jaar zakgeld krijgen?
Er is niet in alle gezinsbudgetten evenveel ruimte om kinderen zakgeld te geven. 70% van de kinderen van de lagere school krijgt zakgeld van hun ouders. Zakgeld beheren is een eerste stap in het leren omgaan met geld, een vaardigheid die onontbeerlijk is in het volwassen leven. Omdat kinderen die starten in de lagere school ook starten met rekenen, is het omgaan met geld ook een goede praktijkoefening.
Maar hoeveel moet je geven? Ook dat hangt natuurlijk weer af van het gezinsbudget, maar ik kan toch een aantal richtlijnen geven.
Het best maak je met je kind afspraken wat het mag en moet kopen van zijn zakgeld. Bepaal in overeenstemming daarmee het bedrag dat wordt toegewezen. Gaat het enkel over snoepgoed en kleine speelgoedjes, dan zal het bedrag laag blijven. Oudere kinderen kunnen al wel eens wat meer zelf kopen, zoals een cadeautje voor een vriendje of iets extras voor bij het eten op school.
Geef je je kind een te laag bedrag, dan zal het niet leren omgaan met budget, omdat het niets kan uitgeven. Geef je je kind een te hoog bedrag, dan zal het veeleisend worden en de waarde van geld niet echt leren inschatten. Dan leert het niet dat je hard moet werken voor geld. Bereken zelf hoeveel de dingen kosten die je kind moet kopen met zijn zakgeld en stem het bedrag daar op af.
Belangrijk is ook een zekere regelmaat, zowel qua budget als qua frequentie. Kleine kinderen krijgen best wekelijks een kleine som. Om je kinderen echt met budget te leren omgaan is maandelijks zakgeld op termijn beter. Ze leren dan op maandbasis hun geld te beheren, wat meer geduld en berekening vraagt. Het budget kan jaarlijks lichtjes verhogen, waardoor er ook meer zaken zelf gekocht kunnen worden.
Hou als ouder steeds een oogje in het zeil. Misschien is het ook goed je kind aan te sporen om te sparen. Als er een pak geld van een verjaardag bijkomt of als er wordt uitgekeken naar een grotere aankoop, kan je je kind motiveren om wat geld te sparen. Misschien kan je het zelfs op de bank zetten, zodat je kind er later iets groters mee kan kopen. Nanny
|