Kardinaal en aartsbisschop van Mechelen-Brussel, Godfried Danneels, viert vandaag woensdag de 4de juni zijn 75ste verjaardag. Zoals het canoniek recht het voorschrijft, zal hij bijgevolg zijn ontslag meedelen aan de paus. Als dat aanvaard wordt, moet een opvolger gezocht worden. Zijn ontslag kan echter ook geweigerd worden.
Brief al verstuurd "Monseigneur Danneels heeft zijn ontslagbrief al verstuurd. Die zal van kracht worden op zijn 75ste verjaardag", aldus de woordvoerder van de bisschoppenconferentie, Eric de Beukelaer. Met deze brief neemt kardinaal Danneels afstand van zijn functie als aartsbisschop van het bisdom Mechelen-Brussel, die hij al 28 jaar bekleedt. Hij behoudt wel zijn titel en zijn plichten van kardinaal tot zijn 80ste verjaardag.
Volgens het canonieke recht moet de paus een opvolger aanstellen na een onderzoek naar de omstandigheden van het ontslag.
Paus mag ontslag weigeren Er zijn volgens de Beukelaer nu twee mogelijkheden. "Of de paus aanvaardt het ontslag van Danneels en stuurt binnen de twee weken, een maand of in september een brief met zijn goedkeuring", legt de Beukelaer uit. "Ofwel weigert de paus het ontslag en vraagt hij aan Danneels om nog twee à drie jaar kardinaal te blijven."
Opvolger Als de paus het ontslag van Danneels aanvaardt, moet de aartsbisschop zijn functie verder zetten tot er een opvolger wordt aangesteld. Om die opvolger de kiezen houdt de pontificale Nuntius, Monseigneur Rauber, in het grootste geheim raadplegingen. "Na deze consultaties, stelt hij een lijst met drie namen voor aan Rome, waar de Congregatie voor de Bisschoppen haar advies geeft", zegt de Beukelaer. "Deze procedure duurt zes maanden tot een jaar. Monseigneur Danneels blijft dus zeker nog enkele maanden op post."
Alle geschikte bischoppen komen in aanmerking "Als het waarschijnlijk is dat een bisschop kardinaal Danneels opvolgt als aartsbisschop van Mechelen-Brussel, komen alle geschikte bisschoppen in aanmerking om hem op te volgen. "De congregatie moet ook een naam van een Belg die gekend is in Rome en die een belangrijke religieuze functie bezet, zoals een missionaris of iemand die in een orde werkt, aan de lijst toevoegen", gaat de Beukelaer verder.
Taalafwisseling Sinds het begin van de twintigste eeuw is de taalafwisseling in België een traditie. "Toch is het niet het eerste criterium", zegt de Beukelaer. "Men moet een persoon vinden die zoveel mogelijk kwaliteiten heeft om een nieuwe fase voor het bisdom van Mechelen-Brussel en voor België te openen", besluit hij. (belga/eb)
|