Yves Saint Lauret in 2002
Yves Saint Laurent is zondagavond op 71-jarige leeftijd gestorven aan de gevolgen van kanker. Dat maakte zijn vriend en compagnon Pierre Bergé bekend. Met zijn dood verliest de modewereld een icoon. Saint Laurent zette Haute Couture op de kaart en ontwierp smokings voor vrouwen om hen zo meer zelfvertrouwen en macht te geven. Samen met Coco Chanel en zijn mentor Christian Dior maakte hij van Parijs de modehoofdstad van de wereld.
Dior Yves Saint Laurent werd in 1936 geboren in Oran, in de voormalige Franse kolonie Algerije. Als kind werd hij al beïnvloed door zijn moeder haar passie voor mode. In 1953 won Saint Laurent met een cocktailjurk de eerste prijs van het Internationale Wol Secretariaat (IWS). Een jaar later vloog hij naar Parijs en werd assistent van Christian Dior.
Toen Dior drie jaar later stierf, volgde Saint Laurent zijn leermeester op. Al na zijn eerste collectie werd YSL door zijn straatmode geprezen als wonderkind van de Parijse modescène. "Terwijl Chanel de vrouw in de eerste helft van de twintigste eeuw vrijheid gaf, heeft Saint Laurent haar in de tweede helft macht gegeven", aldus Bergé.
Rive Gauche In 1962 opende Saint Laurent, samen met zijn partner, een eigen modehuis. De samenwerking tussen de creatieve modeontwerper en de gepassioneerde kunstliefhebber en financieel genie was geniaal. Zijn confectielabel Rive Gauche was hiervan een gevolg. In 1971 kwam zijn eerste parfum op de markt.
De modegoeroe heeft tijdens zijn leven ruim vierduizend stukken ontworpen. "Het mooiste kledingstuk voor een vrouw zijn de armen van een man van wie ze houdt. Maar voor alle vrouwen die dat geluk niet hebben, ben ik er." Zo klinken de legendarische woorden van Saint Laurent. Hij herintroduceerde de broek voor de vrouw en cre'erde een basisgarderobe met matrozenjassen, regenjassen en kostuums. Daarmee bewees hij dat vrouwen ook in die kledij aantrekkelijk konden zijn. Zijn inspiratie haalde hij bij de moderne schilders. Als eerbetoon verwerkte hij de geometrische vlakken van Mondriaan, de popart, het kubisme van Picasso en de fel contrasterende kleuren van Matisse in zijn kledij.
Frankrijk verliest met de dood van Saint Laurent alvast een icoon. De vroegere president François Mitterand noemde hem ooit de ambassadeur van de Franse cultuur en benoemde hem in 1985 tot ridder van het Erelegioen. "Met de dood van Yves Saint Laurent zijn we een van de grootsten in de modewereld kwijt", aldus president Nicolas Sarkozy. "Hij was de eerste die Haute Couture als kunst verhief." Volgens de Franse minister van Cultuur, Christine Albanel, is Saint Laurent de uitvinder van de moderne damesmode.
Schuchter en introvert Ondanks zijn roem en succes bleef Saint Laurent tijdens zijn leven heel angstig. "Hij had een openbare en private kant" aldus Bergé. "In zijn privéleven was hij schuchter en introvert. Hij had weinig vrienden."
Zijn afscheid van de modewereld vierde de succesvolle ontwerper al tijdens zijn laatste defilé in het Centre Pompidou in Parijs (2002). Daar bracht hij zijn vier decennia lange modegeschiedenis samen op de catwalk. Zijn confectielabel Rive Gauche werd in 1999 aan Gucci verkocht. Zijn merk "YSL" behoort nu tot het Franse luxeconcern PPR. (belga/mvdb)
|