Dat Cuerna een bier is dat tot op zekere hoogte verweven is met Kuurne heeft uiteraard zijn reden. 'De naam is dezelfde als die van de plaatselijke heemkundige kring Cuerna', legt Jan Vandenberghe uit. 'Zij houden het rijke brouwverleden van Kuurne levendig en dat proberen we met ons bier ook te doen. Dat we in Kuurne wonen en het recept voor Cuerna hier op onze installatie ontwikkelden, helpt natuurlijk ook.'
Van idee over recept tot een kant-en-klaar bier, het is een hele weg. Twee jaar duurde het om die af te leggen. 'Het juiste recept vinden is een beetje zoals koken. Voorzichtig voeg je een ingrediënt toe of laat je bij de volgende poging iets weg. We lieten ons brouwsel ook verschillende keren proeven door onder meer onze familie.'
Hoe zouden de brouwers het resultaat nu omschrijven? 'Cuerna is een artisanaal bier', begint Vandenberghe. 'De geur suggereert dat het heel zoet wordt, terwijl het in feite iets bitterder smaakt dan een klassiek bruin bier. Bovendien is het gerstenat met liefde gebrouwen en zijn we zeker niet zuinig geweest met de ingrediënten. Ook het etiket mag er best zijn.' glundert Bal.
Cuerna is het zusje van Koriala, een blond bier en het eerste bier
tout court dat brouwerij Lupiline ooit brouwde. Toch maakte die eerdere ervaring de ontwikkeling van een tweede bier niet makkelijker. 'Het was zelfs moeilijker', zeggen ze in koor. 'Al kunnen we er niet precies de vinger opleggen hoe dat komt.'
Het nieuwe bier mag dan wel lokaal verankerd zijn, het duikt ook buiten Kuurne op. Je kan het kopen in gespecialiseerde drankhandelszaken en in cafés waar streekbieren op de kaart staan. 'Cuerna wordt onder andere geschonken in cafés in Izegem en Waregem, maar bijvoorbeeld ook in de Kempen, Aarschot en zelfs in Finland. Al is het niet onze ambitie om ons bier te exporteren naar het buitenland', voegt Vandenberghe er vlug aan toe. 'Al is het wel leuk om te merken dat je brouwsel blijkbaar via allerlei omwegen zo ver geraakt', vult Bal aan.
In Kuurne is er al het Ezelsbier. Wordt Cuerna ook afwisselend ergens het bier van de maand? 'Niet onmiddellijk. Mochten verschillende Kuurnse cafés Cuerna schenken, dan zou dat wel een eer zijn.'
Waarschijnlijk stopt het bierproject van Vandenberghe en Bal niet bij Cuerna. 'We hebben veel ideeën voor een derde bier, het zal er dus waarschijnlijk wel van komen.' (nieuwsblad nieuws uit de streek)
Meer info over Cuerna op de site van
http://www.lupiline.be