 |
Waarom zijn de bananen krom? Vanzelfsprekend omdat ze niet recht zijn ... ! En dat is niet omdat ze het licht zoeken, het komt gewoon door de zwaartekracht. Bananen groeien met trossen ofte 'handen' aan de bomen en doen dat van beneden naar boven. Naarmate ze groeien gaan ze door de zwaartekracht doorbuigen. Maar wanneer men de steel van de tros en de aanzet van de bananen voldoende ondersteunt, groeien ze gewoon recht (of toch bijna recht) naar boven.
Waar komen die fruitvliegjes vandaan en hoe krijg ik ze weg? Veel mensen denken dat fruitvliegjes uit eitjes komen, die in de vruchten werden gelegd toen die nog aan de boom of aan de struik hingen. Dat kan weliswaar één enkele keer gebeuren, maar de meeste fruitvliegjes komen gewoon van buiten. Deze insecten hebben perfecte sensoren, waarmee ze op afstand de geur en de rijpingsstoffen van rijpend fruit kunnen waarnemen. Ook door groenten, yoghurt en kaas worden ze trouwens aangetrokken. Via kleine openingen in ramen en deuren komen ze naar binnen. Ze zijn bovendien zo klein dat ze zich zelfs niet laten tegenhouden door vliegenramen en horren.
Hebt u veel last van fruitvliegjes, dan kunt u uw groenten en fruit na de aankoop beter meteen in de koelkast of in een goed afgesloten, koele bergplaats leggen. Een eventuele fruitschaal kunt u afdekken met folie. Drie middeltjes schijnen doel-treffend te zijn en u gebruikt ze best alledrie samen als u veel fruitvliegjes in de keuken krijgt, namelijk: een vliegenmepper, een schaaltje met rode wijn en enkele vleesetende plantjes (drosera bijvoorbeeld), die u op de vensterbank plaatst.
Waarom mogen tomaten niet in de koelkast? Tomaten zijn onderhevig aan een fenomeen dat de wetenschappers omschrijven als 'lagetemperatuurbederf'. Bij temperaturen lager dan 12° C worden ze namelijk slap en kan hun kelk loskomen. Ook komkommers en aubergines kennen dit fenomeen. Tomaten bewaart u het best op kamertemperatuur of in een koele bergruimte, maar niet samen met andere groenten en vruchten.
Waarom wordt komkommer slap als die bij tomaten ligt? Alle vruchten- en groentensoorten die rijpen, stoten ethyleen uit. Dit is een onzichtbaar gas, dat voor de mens volstrekt ongevaarlijk is. Vooral tomaten, appelen en kiwi's geven veel van deze rijpingsstof af. Andere vruchtensoorten, die vlakbij liggen, nemen dit gas via hun schil op en gaan hierdoor sneller bederven. Komkommers zijn bijzonder gevoelig voor ethyleen, net als champignons, broccoli en eierplanten (aubergines). Bewaar dus nooit tomaten en komkommers samen. En leg de appelen in een aparte bak in de koelkast.
Maakt spinazie ijzersterk? Neen dus! Dat misverstand is wetenschappelijk reeds in 1937 uit de wereld geholpen, maar de Popeye-mythe kent blijkbaar het eeuwig leven. Vóór 1937 dacht men dat spinazie zo'n 40 mg ijzer per 100 mg bevatte en dus een heel belangrijke groente was om ons lichaam aan te sterken. Het ijzergehalte van spinazie ligt evenwel tien keer lager. Deze ijzerlegende, die nog hardnekkig voortleeft, ontstond door de tikfout van een professorensecretaresse, die de komma verkeerd typte. Toch is spinazie één van de groenten die het meest ijzer bevat. Maar ze bevat ook vrij veel oxaalzuur en is daarom geen aanrader voor jicht- en reumalijders. Oxaalzuur remt ook de calcium-opname. Daarom is het goed in de loop van dezelfde dag melk of yoghurt te nuttigen.
Is komkommer echt ideaal als gezichtsmasker? Ja, dat is een feit. Komkommer geeft u weliswaar geen facelift, maar wordt door de cosmetica-industrie toch veel gebruikt voor gezichtsmaskers en in reinigingsmiddelen voor de huid. Komkommer bevat namelijk adstringenten. Dat zijn stoffen, die de poriën doen samentrekken. En daarbij worden vuiltjes in de poriën uitgestoten. Het samentrekkende vermogen van een komkommer is sterker indien de groente heel vers is en recht uit de koelkast komt. Vanwege hun dagversheid zijn Flandria-komkommers extra geschikt voor een gezichtsmasker.
|