Puzzelen met modules. De prototypes van Eco-line waren afgelopen zomer al te zien in een tentoonstelling in het Ecohuis in Antwerpen.
Tieltenaar en interieurontwerper Dirk Braeckevelt ontwierp in opdracht van OVAM Eco-line een ecologische meubellijn die uit milieuvriendelijk materiaal bestaat én milieuvriendelijk ontworpen wordt zodat milieu, prijs en kwaliteit in evenwicht zijn.
Dirk Braeckevelt staat overdag in de klas in het Tieltse VTI en is daarnaast interieurontwerper in bijberoep. "Ik ben leraar". Ontwerptechnieken en Vormgeving in de afdeling houtbewerking van het VTI Tielt. Sinds 1996 combineer ik die job met die van ontwerper." Braeckevelt nam als lid van UDB, de Unie der Belgische Designers, de uitdaging van OVAM aan om ecologische meubelen te ontwerpen. "OVAM lanceerde naar ontwerpers in alle mogelijke vakgebieden, gaande van juwelen tot verpakkings-materiaal, de vraag om in hun vakgebied een ecologisch project uit te werken. Hiermee wil OVAM de mogelijkheid tot ecologisch ontwerpen zowel onderzoeken als stimuleren."
Dirk waagde zijn kans in de meubelsector en had anderhalf jaar nodig om zijn project uit te dokteren. Toen ik ermee startte, wist ik dat het niet evident zou zijn. Het was dan ook pionierswerk. Ecologie introduceren in de meubelsector is zeer moeilijk omdat de prijs er een belangrijke rol speelt in het verkoopsargument. Toch geloofde ik erin.
Dirk ging van start met een complete studie. Daarbij nam ik elk facet onder de loep zoals de levensduur van meubelen en hoe ze zo efficiënt mogelijk vervaardigd kunnen worden. Dirk knobbelde onder meer uit hoe het bedrijf in kwestie elektriciteit kan besparen. Afmetingen heb ik afgestemd op de standaardmaten zodat er weinig afval is. Verder kwam ik tot de conclusie dat er tijd kan uitgewonnen worden door het bedrijf her in te richten en het machinepark anders op te stellen. Zo konden we komen tot een optimale productie met weinig tijdverlies.
Totaalpakket Die laatste aspecten zijn immers van belang om de prijs te drukken. Dirk vond in een Hertsbergse firma een geschikte partner die het zag zitten om op die manier ecologische meubelen te produceren. Verder kwamen aspecten als duurzaam bosbeheer en het gebruik van waterdragende vernis. lak of verf in de studie aan bod. Belangrijk onder meeris dat alle gebruikte elementen recycleerbaar zijn. Zo worden scharnieren en handgrepen in aluminium ervaardigd en zijn ze gemakkelijk te verwijderen. Tot en met de verpakking en het vervoer van de afgewerkte meubelen werden door Dirk bestudeerd.
De meubelen worden, beschermd door dekens, aan huis geleverd. Zo moeten we geen nutteloos verpakkingsmateriaal gebruiken. Recent kon Dirk zijn project en de prototypes van zijn ontwerp aan OVAM voorstellen. Die werden goedgekeurd zodat we de eigenlijke productie konden starten. Het gamma is vanaf oktober in de betere meubelzaken beschikbaar. Ingrid, meer informatie vind je op www.dbvdesign.be
|