Het vitaminegehalte in groenten als bloemkool, andijvie, wortelen is veel minder dan twintig jaar geleden, althans dat beweerden verschillende Nederlandse milieuorganisaties onlangs. Verschillende Nederlandse en Belgische experts reageren nu dat dit onzin is.
Nederlandse milieu-organisaties beweerden dat het aantal vitaminen en mineralen in onze groenten soms met meer dan 50% gedaald zou zijn, meldt gezondheid.be. En in veel groenten zou zelfs geen vitamine C meer zitten. LandbouwgrondDeze drastische daling van het vitaminegehalte zou komen door het injecteren van mest in onze landbouwgrond. Sinds vijftien jaar mogen boeren in Nederland geen mest meer bovengronds uitrijden en zijn ze verplicht het rechtstreeks in de grond te injecteren. Hierdoor zou de kwaliteit van de bodem en de gewassen gedaald zijn. Deze milieuverenigingen beweren ook dat dit de oorzaak is van de toename van zwaarlijvige mensen in Nederland. Verkeerde interpretatieDe Nederlandse professor Van Boekel noemt deze beweringen klinkklare onzin. In de teksten van de milieuverenigingen wordt verwezen naar onderzoek van Wageningen Universiteit. Maar volgens Van Boekel interpreteerden de milieuverenigingen het onderzoek verkeerd en plaatsten ze het in een verkeerd perspectief. Er is volgens Van Boekel geen sprake van een dramatische achteruitgang in het vitaminegehalte. ObesitasEr zijn altijd wel schommelingen in het vitaminegehalte van groenten, maar die hebben onder meer te maken hebben met het seizoen, het klimaat en het ras. En dit heeft volgens Van Boekel zeker niet te maken met de opkomst van obesitas. Van Boekel: "Hiermee verkondigen de organisaties dat het weinig zin heeft om groenten te consumeren, dat is nog het ergste." Vijf portiesVoedingsdeskundige Patrick Mullie van de K.U.Leuven reageert ook verontwaardigd: "Het is onmogelijk om op een wetenschappelijk onderbouwde manier het vitaminegehalte in de groenten van nu te vergelijken met exemplaren van twintig jaar geleden. Daarvoor hebben we net dezelfde bloemkool uit dezelfde wei onder dezelfde weersomstandigheden nodig als twintig jaar geleden. En los daarvan is er bij de huidige Belgische groenten geen enkel probleem. Analyses tonen nog altijd een rijkdom van vitaminen aan. Wie gezond wil leven, doet er nog altijd goed aan dagelijks vijf porties groenten of fruit te eten."
|