Aan te raden door Nederland voor risicogroepen. Je lichaam kan zelf vitamine D aanmaken door blootstelling aan zonlicht.
Ouderen, kleine kinderen en met een donkere huidskleur zouden dagelijks vitamine D moeten slikken en een kwartier naar buiten moeten gaan. Ze lopen kans op een tekort doordat ze niet voldoende van de vitamine opnemen uit de voeding en te weinig buitenkomen.
Botten en kanker Het lichaam heeft vitamine D nodig voor onder meer een gezonde opbouw van de botten. Een tekort aan vitamine D kan bij kinderen onder de 4 jaar leiden tot slechte botten en tanden. Vitamine D beschermt ook tegen borst-, darm- en prostaatkanker.
Anderen niet veilig Een goed idee dus, maar er weerklinkt ook kritiek. "Het advies doet uitschijnen dat mensen tussen 4 en 50 jaar geen risico lopen. Maar dat is niet zo", zegt Gert Schuitemaken.
Het belang van vitamine D wordt volgens Schuitemaker 'decennialang wereldwijd' onderschat. Het advies van de Gezondheidsraad staat volgens hem dan ook in 'schril contrast' met een Amerikaans onderzoek dat vorig jaar werd gepubliceerd. Daaruit zou blijken dat in Nederland 7.000 kankerdoden te vermijden zijn als mensen iedere dag 25 microgram vitamine D zouden nemen. (novum/edp)
|