In het Filmmuseum in Brussel is vandaag het boek 'Raoul Servais. De Tovenaar van Oostende.
Engagement, uitdaging, erkenning' voorgesteld.
Het drietalige boek over het leven en het werk van de peetvader van de animatiefilm is van de hand van filmwetenschappers Johan Swinnen en Luc Deneulin. Servais is op 1 mei 2008 80 jaar geworden.
Humanistisch geïnspireerd "De Tovenaar van Oostende is een rijk gedocumenteerd en geïllustreerd interviewboek dat de lezers moet aanzetten om te reflecteren over wat we vandaag nog kunnen leren van het humanistisch geïnspireerde oeuvre van Servais", zegt auteur Johan Swinnen. In het boek staan persoonlijk getinte verhalen, anekdotes, historische bijdragen en objectiverende beschouwingen. Er staat ook een filmografie in en een reeks stills van Servais' films, evenals een portfolio met een dertigtal recente (portret)foto's van Servais.
Nuchtere doorzetter Jacques Dubrulle, gedelegeerd bestuurder van het Internationaal Filmfestival Gent en voorzitter van het Fonds Raoul Servais, schreef het voorwoord. Hierin prijst hij onder meer de nuchterheid en het doorzettingsvermogen van Servais, die vaak onder erg moeilijke omstandigheden toch films bleef maken.
Animatiepionier Servais heeft tussen 1960 en 2003 vijftien films gemaakt en wordt algemeen beschouwd als de pionier van de animatiefilm in België. In 1963 sticht hij in Gent de eerste animatiefilmschool op het Europese vasteland. Hij was ook lesgever aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent en doceerde onder meer in kunstscholen in Brussel, Annecy, Chicago en Los Angeles.
Tot vandaag behaalde Servais meer dan vijftig filmprijzen en onderscheidingen, onder meer meer de San-Marco Leeuw in Venetië ('Chromofobia', 1965), de Gouden Palm ('Harpya', 1979) en de grote prijs van de jury ('Operation X-70') in Cannes. Over de hele wereld werden al retrospectieven van zijn werk getoond.
Het boek is uitgegeven bij ASP (Academic and Scientific Publishers nv), telt 280 pagina's en kost 40 euro. (belga/lb)
|