Eten is meer dan enkel zich voeden. Het neemt een veel belangrijkere plaats in ons leven in. Eten speelt immers een essentiële rol in de sociale en economische relaties tussen mensen. Voedsel is zeker een product, maar daarnaast kan het dienstdoen als statussymbool of als manier om identiteit uit te drukken.
Zo gebruiken mensen voedsel om aan te tonen dat ze tot een bepaalde cultuur behoren. Eten bevordert ook het sociale contact tussen mensen. Niets is aangenamer dan samen rond de tafel te zitten en te praten rond een heerlijke maaltijd. Het is ook rond een goede tafel dat families hun waarden van generatie tot generatie overbrengen. Het culturele karakter van voedsel valt niet te ontkennen. Zo beschikt ook België over een hele reeks typische producten en gerechten. Belgen hebben veelal de reputatie over een goede eetcultuur te beschikken. Laat ons trouw blijven aan dat beeld en de maaltijden 'uit het vuistje' zoveel mogelijk beperken. Ze zijn niet altijd evenwichtig en zoveel minder 'warm' dan een traditionele maaltijd.
Om u te helpen onze vermaarde mosselen of een traditional als carpaccio op een evenwichtige manier te bereiden, samen met tal van andere Belgische of buitenlandse gerechten, heeft de Stichting tegen Kanker een boekje met recepten en praktische tips voor u samengesteld. Het zet ook de principes van een evenwichtige voeding nog eens op een rijtje en geeft gedetailleerde informatie over heerlijke, goedkope en gezonde gerechten die snel te bereiden zijn. Smakelijk!
De recepten Bij het samenstellen van de recepten hebben ze extra zorg besteed aan de criteria 'snel', 'goedkoop' en 'lekker', naast het vanzelfsprekende 'gezond'. De evaluatie van het criterium 'lekker' gebeurde door ons, maar we hopen natuurlijk dat u onze mening zult delen. Wat 'snel' en 'goedkoop' betreft: bij heel wat recepten hebben we 'sneltips' en 'budgettips' geplaatst. Daarmee proberen ze ideeën te geven of te helpen om de algemene tips in de praktijk toe te passen.
Een uitgelezen selectie met tips voor dagelijkse inspiratie We vonden het handig om af en toe ook een 'recyclagetip' te geven, waarmee we u ideeën aan de hand doen over hoe u restjes in een ander recept kunt verwerken. Bij sommige recepten vindt u ook een 'variatietip' . Tot slot is er ook nog de 'kindertip' of hoe u ook de kinderen (eindelijk) met uw kookkunsten zult kunnen verleiden. Alle recepten zijn voor vier personen, tenzij anders vermeld. Veel plezier met het kokkerellen en ... smakelijk!
Tipwijzer Sneltip. Kindertip. Variatietip. Recyclagetip. Budgettip Gebruikte afkortingen bij de recepten: kl = koffielepel el = eetlepel
Een heerlijke vegetarische ovenschotel vol groenten ß
|