In Singapore krijg je eeen zware boete voor het op straat gooien van kauwgom. In de rest van de wereld vechten de autoriteiten een even dure als hopeloze strijd tegen deze moeilijk te verwijderen vorm van milieuvervuiling. Maar volgens The Observer is de oplossing op komt.
Wie tijdens het wandelen vaak naar de grond kijkt, al was het maar om hondenpoep te vermijden, ziet ze overal: de kleine zwarte vlekken op de stoep die erop wijzen dat iemand hier zijn of haar kauwgom heeft uitgespuwd en die bijzonder moeilijk weg te krijgen zijn. Want momenteel kunnen die alleen worden verwijderd met behulp van onhandige en dure hogedruk-reinigers, of chemische producten die niet bepaald milieuvriendelijk zijn.
Nu ontwikkelen wetenschappers in Manchester en Belfast echter een speciale oplossing die, op basis van enzymen de hard geworden kauwgomrestanten moeiteloos moet doen 'oplossen'. Langs biochemische weg. Volgens biochemisuc, zo vertelt dr. Gill Stephens van Manchester University. "We zaten met ons team zat een paar pinten te drinken en het gesprek kwam op hoe vies en vervelend het kauwen, maar vooral het uitspuwen en laten opdrogen van kauwgom wel is. Toen begonnen we te discussiëren over mogelijke oplossingen en beseften we dat over nieuwe technieken beschikken die het verschil kunnen maken".
Die technieken gaan uit van enzymen, piepkleine moleculaire 'schaartjes' die door levende organismen worden gebruikt om lange chemische ketens in stukken te knippen en die onder meer essentieel zijn voor onze spijsvertering. "Het probleem daarbij was dat kauwgom in feite een vorm van synthetisch rubber is, waterafstotend dus, zodat we geen water konden gebruiken als basis voor een enzymoplossing. We hadden iets anders nodig".
Met een researchbeurs van ruim een miljoen euro '(een fractie van wat het in een grote stad kost om van de vlekken af te geraken) gingen de vorsers aan de slag en testten ze combinaties van verschillende soorten enzymen met ionische vloeistoffen. Dat loopt vlot, alleen moet nog worden nagegaan wat de uitwerking van die producten is op de zolen van onze schoenen. "Zodra we dat onder controle hebben, kunnen we beginnen met de commercialisering. Over een jaar of zo", voorspelt Spehens. (belga/jv)
|