Frietjes met maar half zoveel vet als de gemiddelde diepvriesvariant, gigant Iglo kreeg het voor mekaar en lanceert 'Fritality'. Het totale vetgehalte ligt er pakken lager dankzij een simpel, maar blijkbaar revolutionair procédé.
Filmlaag Waarom slorpen frietjes zoveel vet op tijdens het bakken? Volgens Julie Grade, woordvoerster van Iglo heeft dit te maken doordat frietjes water verliezen tijdens het bakken. Zo ontstaan gaatjes en die maken dat het vet sneller wordt opgenomen. Door de vetarmere aardappelreepjes te omhullen in een fijn laagje natuurlijke maïszetmeel, kan minder vet naar binnen.
Minder calorieën Iglo bakt bovendien de voorgebakken frietjes in zonnebloemolie, arm aan verzadigde vetzuren. Hierdoor bevat één portie van 150 gram slechts 285 calorieën, ofwel 44 % minder dan de gewone patatjes.
Dat nog niemand op de idee is gekomen? "Het ziet er veelbelovend uit", vertelt ook voedingsdeskundige Patrick Mullie van de KU Leuven aan de krant 'Het Laatste Nieuws'. "De industrie werkt aan maatregelen in de strijd tegen obesitas en te hoge cholesterol. Alleen vormen zij een handig hulpmiddel en dienen zij niet als oplossing. Dat betekent dat je eenzelfde portie frietjes moet blijven eten of minder. Meer eten, kan een averechts teweegbrengen". (lvl)
|