Fietsen en gezondheid: Wie durft daar te beweren dat hij geen tijd heeft om te fietsen? De Biking Doctors, of fietsende artsen geven het goede voorbeeld, en springen ondanks hun drukke baan enkele keren per week de fiets op.
'Mensen halen altijd hetzelfde excuus aan om niet te hoeven sporten', legt voorzitter Jan Bonte uit. 'Geen tijd. Maar als wij er zelfs tijd voor kunnen maken, kan iedereen het.' De Biking Doctors bestaan sinds begin de jaren negentig. Ze reden al meermaals de Mont Ventoux en andere uitdagende hellingen op, overal in Europa. 'Het idee kwam van een medisch vertegenwoordiger die dokters uitnodigde om samen de finale van de Ronde van Vlaanderen te fietsen. Ondertussen zijn wij een hechte groep vrienden geworden die niet alleen samen op de fiets springen, maar ook lief en leed delen tijdens en na de sport. Onze vrouwen fietsen trouwens ook mee.'
'In het begin kon ik niet zo goed mee, zelfs niet met dokters die tien jaar ouder waren dan ik', legt Bonte uit. 'Ik wilde maar niet opgeven en ging veel te diep in mijn reserves. Maar nu ik regelmatig train, voel ik wel wat fietsen voor mijn lichaam doet. Op langere termijn is fietsen beter dan lopen omdat je je gewrichten minder belast.' Wat doet fietsen dan precies allemaal voor je lichaam?
1. Het middel tegen stress Het grootste gif in onze maatschappij is stress. Veel lichamelijke klachten worden erdoor veroorzaakt. Als je fietst, kun je je geest tot rust laten komen. Ik raad het ook altijd aan bedrijfsleiders aan. Sporten werkt trouwens ook preventief tegen depressie en andere mentale klachten. Het zet endorfines vrij in je hersens, dat zijn hormonen waardoor je je opgewekt voelt. Mijn fiets is mijn psycholoog, kinesist en diëtist in één.
2. Meer weerstand tegen ziektes 'Fietsen maakt je immuunsysteem weerbaarder, waardoor je minder gevoelig bent voor allerlei ziekten en kwaaltjes.'
3. Zuinig op de gewrichten 'Tijdens een looptraining krijgen je gewrichten bij elke stap schokken te verwerken. Daardoor ontstaat slijtage. Bij fietsen heb je daar zo goed als geen last van.'
4. Getrainde spierballen Spieren werken een beetje als pompen. Door te sporten wordt de doorbloeding opgedreven, waardoor gezonde stoffen worden aangevoerd en afvalstoffen afgevoerd. De bloedvaten zetten zich ook open, wat helpt tegen dichtslibben door cholesterol of nicotine.
5. Scherpe reflexen 'De zenuwen moeten constant signalen doorgeven van de hersenen naar de spieren tijdens het sporten. Met fietsen train je je evenwicht en verscherp je je reflexen.
6. Vlotte spijsvertering Fietsers heben minder last van darmproblemen als constipatie of buikloop, je spieren masseren je buik en verbeteren doorbloeding van de organen, zodat je eten vlotter verteert.
|