Vernieuwing: schatten op zolder. Het zal je maar overkomen tijdens mijn lenteschoonmaak op zolder, was ik in één klap een collectie aan achtergrondinformatie over schilders en hun schilderijen rijker. In de komende weken kan je de werken en artikels lezen over de schilders.
Als eerste breng ik het stilleven (zonnebloemen 1888) van Vincent Van Gogh. Van Gogh schilderde dit meesterwerk toen hij in Arles woonde, met de bedoeling het in zijn 'kunstenaarshuis' op te hangen. Een schilderij waar-mee hij over de hele wereld beroemd is geworden!
Vincent Van Gogh 1853-1890 Les tournesols Olieverf op doek 91 cm x 71 cm Gesigneerd op de vaas 'Vincent' Geschilderd in 1888 Bevindt zich te: Pinacotheek, München ? Tentoongesteld Exposition des XX, Brussel, 1889
Het doek. In augustus 1888 begon Van Gogh met een serie van zes schilderijen Zonnebloemen. Het jaar daarvoor had Gauguin zoveel bewondering voor twee voorstudies voor die serie geuit dat hij ze had geruild tegen een landschap van Martinique. Om Gauguin te plezieren besloot Vincent toen de muren van zijn huis vol te hangen met deze rijkgekleurde doeken. In een brief aan de schilder Emile Bernard schrijft hij "Ik ben van plan in mijn atelier zes doeken met zonnebloemen op te hangen, doeken met opvallend felle kleuren tegen steeds een andere achtergrond ... "
De compositie. Van Gogh maakt door de manier waarop hij ze schildert de zonnebloemen tot symbolen van zijn voorliefde voor zon en geel, een kleur die hij op dit schilderij prachtig laat uitkomen tegen een blauwe achtergrond. Hij benadrukt dat hij "geen kleurstippen ... maar alleen een heel gevarieerde manier van schilderen" wil toepassen waarbij hij probeert "iets van de lichtval als die door de ramen van gotische kerken te imiteren". Meteen beseft hij dat hij iets nieuws aan het doen is. Hij schrijft zijn broer Theo "Je zult zien dat de doeken bijzonder worden, opvallend. Maar ik zou je willen vragen ze voor jezelf te houden. Het is een beetje onconventioneel geschilderd, maar neemt toe in rijkdom als je er langer naar kijkt."
De kritiek. Van Gogh was met twee van zijn Zonnebloemen te zien op de Exposition des XX, die in november 1889 in Brussel plaatsvond. Ze werden goed ontvangen, maar veranderden niets aan het droevige lot van de schilder, die tijdens zijn leven geen enkele roem gekend heeft.
Geschiedenis van het doek. Theo, de broer van Van Gogh, ontving dit schilderij tegelijk met een aantal andere doeken in mei 1889. Johanna, de weduwe van Theo, verkocht het in 1905 aan Paul Cassirer, een Berlijnse koopman Tenslotte is het doek, na eigendom te zijn geweest van diverse verzamelaars en galeries, aangekocht door de Pinacotheek van München.
|