Veel mensen schamen zich ervoor als ze aambeien hebben. Toch heeft meer dan de helft van de Nederlandse bevolking last van deze aandoening. Wat zijn aambeien en wat kun je ertegen doen?
Aambeien zijn uitgezakte zwellichamen in en rond de anus. Iedereen heeft deze zwellichamen. Zij houden het anale kanaal lucht- en waterdicht. Een zwellichaam is een sponsachtig netwerk van bloedvaatjes, bedekt met een dun laagje slijmvlies. Ze bevinden zich aan het einde van de endel-darm en aan het begin van de sluitspier. Soms raken ze vergroot en kunnen ze eventueel ook buiten de anus komen. De vergroting geeft pijn vooral tijdens en nadat je naar het toilet bent geweest. Soms gaan ze bloeden of raken ze ontstoken.
Ontstaan van aambeien Aambeien kunnen om verschillende reden ontstaan. Mogelijke oorzaken zijn te weinig lichaamsbeweging, te weinig drinken of een te hoog lichaamsgewicht. De voornaamste oorzaak zit echter in onze voeding. Tegenwoordig bevat ons eten weinig vezels. Vezels verteren niet en houden vocht vast, wat de ontlasting zacht maakt.
Doordat deze vezels ontbreken in de voeding wordt de ontlasting hard en droog. Daardoor moet je harder persen en meer kracht zetten tijdens de stoelgang. Dit irriteert de zwellichamen, die vervolgens opzwellen. Zo kunnen aambeien ontstaan en uitzakken.
Hoe weet je dat je aambeien hebt? Als je aambeien hebt, merk je dat aan de volgende klachten:
-
Het slijmvlies op de aambei kan kwetsbaar worden. Hierdoor kan er wat helderrood bloed op het wc-papier komen bij het afvegen van de billen.
-
Er kan wat darmslijm of dunne ontlasting door de sluitspier lekken. Dit veroorzaakt vervelende jeuk.
- Wanneer de aambeien in de anus afgekneld raken, zwellen ze verder op. Ze kunnen dan kapot gaan en gaan bloeden. De sluitspier van de anus en het gebied eromheen raken hierdoor geïrriteerd. Dit geeft een branderig gevoel en jeuk.
Zijn de klachten ernstig, of blijven ze terugkomen, raadpleeg dan je huisarts.
|