Op 10 juli ging het nieuwe seizoen van de Vlaams-Brabantse tafeldruiven opnieuw van start.
Prins Laurent en Prinses Claire knipten de eerste druiventrossen van de nieuwe oogst in de druivenserre van Filip Luppens in Overijse.
"De druiventeelt in Vlaams-Brabant staat er weer", zegt Filip Luppens. Het aantal producenten groeit weliswaar niet, maar we mogen de toekomst hoopvol tegemoet kijken.
De druiventelers hebben ook heel wat om fier over te zijn. De uitmuntende kwaliteit van hun druiven bijvoorbeeld, waarover je meer leest op de gloednieuwe site tafeldruif. Waar ter wereld worden er zulke perfecte trossen geteeld en wordt er met zoveel zorg gewerkt als in de Vlaams-Brabantse druivenstreek?
Acht druiventelers verenigden zich in een feitelijke vereniging, "De Sterredruif", en kregen vorige zomer een Beschermde Oorsprongsbenaming. De Vlaams-Brabantse tafeldruif was daarmee het eerste Vlaamse streekproduct met een dergelijke Europese bescherming. Het is de hoogste onderscheiding die een teler kan halen en daar zijn we terecht heel erg fier op, zegt Luppens.
Het streven en behalen van die Europese bescherming heeft voor een nieuwe dynamiek gezorgd in de druivenstreek. Vandaag is de vereniging uitgebreid naar 10 leden, alle producenten die met volle overtuiging met hun vak bezig zijn en hierin investeren. Ze hechten daarbij veel belang aan communicatie. "Dit jaar zullen er infoportieken staan op de invalswegen naar de druivengemeenten (Hoeilaart, Overijse, Huldenberg en Tervuren). We willen onze tafeldruiven zo veel mogelijk in het straatbeeld brengen en het nieuwe druivenseizoen aankondigen."
Alle info over de Vlaams-Brabantse tafeldruiven is overzichtelijk ondergebracht in de nieuwe website www.tafeldruif.be. U vindt er ook de adresgegevens van de producenten van de feitelijke vereniging De Sterredruif.
|