Ouders willen hun kinderen een zekere vrijheid geven om dingen zelf te ontdekken, maar bakenen eveneens af wat mag en niet. Dat blijkt uit een onderzoek bij 400 ouders van kinderen tussen 0 en 3 jaar oud.
Eigen ritme
Zowel Vlamingen (84 %) als Walen (97%) vinden het belangrijk dat hun kind op zijn eigen manier en ritme leert ontdekken. Daarbij geeft ongeveer hetzelfde aantal aan dat de kinderen zich daarbij aan de gemaakte afspraken moeten houden. Als het kind iets doet dat niet hoort, dan vindt 81% van de Franstalige en 68% van de Vlaamse ouders dat dat gedrag bestraft moet worden.
Verschuiving Een trend die de onderzoekers hier uit afleiden, is dat 4 op 5 ouders het normaal vinden dat hun leven in het teken van de kinderen staat. "Dat is een verschuiving ten opzichte van de generatie babyboomers, waarbij thema's als werk centraal stonden", aldus Gerard Gielen van de Katholieke Hogeschool Limburg.
Overbescherming De verschuiving zorgt ervoor dat kinderen vaak overbeschermd worden en dat ouders twijfelen aan hun opvoedcapaciteiten. Zo voelt 60% van de vrouwen de druk om een perfecte mama te zijn. De helft van de mannelijke deelnemers denkt daar hetzelfde over.
Evenwicht Iets meer dan de helft van de vrouwen (56%) vindt kinderen opvoeden moeilijker dan verwacht, tegenover 36% van de mannen. Een evenwicht vinden tussen werk en privéleven lukt voor 56% van de vrouwen en 80% van de mannen. Daarnaast wil 72% van de vrouwen wat meer tijd voor zichzelf uittrekken zonder zich schuldig te voelen. Bij de mannen is dit 45%.
Waarden De belangrijkste waarden die ouders willen doorgeven aan hun kinderen, verschillen niet veel over de jaren heen. Eerlijkheid, beleefdheid, zelfrespect, respect, verantwoordelijkheid en gezondheid zijn de belangrijkste waarden. Opvallend is dat er enkele nieuwe zoals ruimdenkendheid, plezier en onafhankelijkheid bijgekomen zijn. (belga/ep)
|